PEN/Saul Bellow Award voor Cormac McCarthy

De Amerikaanse schrijver Cormac McCarthy ontving de PEN/Saul Bellow Award, een tweejaarlijkse literaire prijs voor fictieschrijvers met een literair oeuvre "op het hoogste niveau van de Amerikaanse literatuur".

McCarthy, auteur van o.a. The Road en All the Pretty Horses, verkreeg een "lifetime achievement award" ter waarde van 25.000 dollar. Wijlen Saul Bellow, nobelprijswinnaar voor literatuur en naamgever van de prijs, was een fervent liefhebber van het werk van Cormac McCarthy.

De reclusieve schrijver, winnaar van de Pulitzer Prize voor The Road en een National Book Award voor All the Pretty Horses, werd ooit omschreven als "de beste, onbekende fictieschrijver van Amerika". Zijn romans The Orchard Keeper, Outer Dark en Blood Meridian verkochten slechts een paar duizend exemplaren tot hij in 1992 All the Pretty Horses publiceerde, het eerste deel in zijn Border Trilogy, dat een bestseller werd. Bekend is ook de roman No country for old men, die recent nog verfilmd werd door Joel en Ethan Coen.

(via: Vlabin-VBC, The Guardian)

Meer info: www.pen.org

0 reacties:

Een reactie posten