Uruguayaanse schrijver Mario Benedetti overledenMario Benedetti (14 september, 1920 – 17 mei, 2009), beschouwd als een van de belangrijkste 20ste eeuwse schrijvers van Latijns-Amerika, overleed op 17 mei in Montevideo, Uruguay.

Benedetti maakte samen met o.a. García Márquez, Vargas Llosa en Fuentes, deel uit van de grote opkomst van de Latijns-Amerikaanse letteren. Hij debuteerde als dichter in 1945 met de bundel La víspera indeleble en schreef meer dan tachtig boeken, kortverhalen, poëziebundels, toneelstukken en essays. Het boek La Tregua ("Het uitstel") behoort tot zijn bekendste werken en werd uitgegeven in 19 talen.

Van 1973 tot 1985 werd Uruguay geregeerd door een militaire dictatuur en verbleef de links georiënteerde schrijver in ballingschap in Buenos Aires, Lima, Havana en Madrid. Hij schreef veel en werd medewerker van de invloedrijke en toen snel groeiende Spaanse krant El País. Ballingschap zou een belangrijk thema in zijn werk worden, de stad Montevideo zou altijd zijn muze blijven.

De laatste jaren van zijn leven verdeelde Mario Benedetti zijn tijd tussen zijn woningen in Uruguay en Spanje. De schrijver ontving talrijke internationale prijzen voor zijn poëzie en romans.

0 reacties:

Een reactie posten