Prijs voor Vlaams-Nederlandse Culturele Samenwerking

Op initiatief van Bert Anciaux, Vlaams minister van Cultuur, werd de tweejaarlijkse prijs Vlaams-Nederlandse Culturele Samenwerking in het leven geroepen. Bedoeling is om telkens een Nederlander én een Vlaming te bekronen die zich op een bijzondere manier verdienstelijk maakten als 'culturele bruggenbouwers' tussen Vlaanderen en Nederland.

De eer van de allereerste bekroning gaat naar de dichter-essayist Jozef Deleu (°1937, Roeselare) en schrijver Jeroen Brouwers (°1940, Batavia). Beide laureaten krijgen hun prijs, een geldsom van maar liefst 25 000 EUR, uitgereikt op zondag 28 juni door minister Bert Anciaux.


Jozef Deleu en Jeroen Brouwers zijn twee monumenten met een enorme staat van dienst, beiden al decennialang in een succesvolle, spannende en vooral inspirerende relatie tot Vlaanderen en Nederland.
Jeroen Brouwers
Jeroen Brouwers is altijd een bondgenoot geweest voor Vlaamse auteurs. En wat hij voor het Nederlands, de taal van Nederlanders en Vlamingen, presteerde getuigt van een nooit geziene generositeit.

Jozef DeleuJozef Deleu is een kritisch denker en snedig schrijver, die Vlaanderen en Nederland met 'Sturm und Drang' wil beschermen tegen het virus van middelmatigheid.

Uit het juryrapport


Meer info via www.jozefdeleu.be en www.jeroenbrouwers.nl

0 reacties:

Een reactie posten