Banned Books Week

De Amerikaanse vereniging van bibliotheken organiseert ook dit jaar de Week van de verboden boeken (The Banned Books Week). Nog tot 3 oktober wordt een ganse lijst van zogenaamde gezagsondermijnende boeken of seksueel getinte boeken in de kijker geplaatst.

In de Verenigde Staten zijn heel wat bezorgde ouders er namelijk van overtuigd dat die boeken een schadelijk effect hebben op hun kinderen. Ze proberen dan om beroemde boeken zoals The Great Gatsby en The Catcher in the Rye te laten verwijderen uit openbare en schoolbibliotheken, omdat ze zich storen aan de inhoud.
Bibliotheken daarentegen vinden dat hiermee de vrijheid van meningsuiting wordt aangetast.

Door de jaren heen werden ook heel wat boeken door allerlei personen en/of instanties verboden, een overzicht:
  • 1559: De toenmalige paus maakt een index van verboden boeken op, waarmee de paus de katholieken het lezen van heel wat boeken verbiedt. Deze zou hen immers schade kunnen berokkenen. Pas in 1966 (!) werd met de lijst gestopt.
  • 1920-1980: Tijdens het communisme is veel literatuur in de Sovjet-Unie verboden. Zo ontstaat een ‘ondergrondse’ literatuur, de Samizdat, die op carbonpapier wordt getypt en zo wordt doorgegeven. Op die manier kunnen werken van de grootste moderne Russische schrijvers toch hun weg vinden naar het publiek: de gedichten van Osip Mandelstam en Anna Achmatova, Dokter Zjivago van Boris Pasternak, ...

  • 1933: De Duitsers verbranden op 10 mei zo’n 20.000 boeken van joodse en socialistische schrijvers. Deze boeken zouden immers ‘ongermaans’ en ‘joods-bolsjewiek’ zijn. Op de brandstapel ligt werk van o.a. Karl Marx, Bertolt Brecht, Thomas Mann, H.G. Wells, Sigmund Freud en Marcel Proust.
  • 1948: De Nederlandse overheid doet een oproep om de verspreiding van stripverhalen tegen te gaan. De vaak gewelddadige verhalen zouden schadelijk zijn voor de jeugd en zelfs criminaliteit uitlokken. Ook de populaire jeugdblaadjes mét stripverhalen krijgen het zwaar te verduren. Donald Duck is hier hét voorbeeld van lectuur die slecht zou zijn voor de kinderen.
  • 1955: Vladimir Nabokov vindt geen Amerikaanse uitgever voor Lolita, zijn roman over een geleerde die erotische gevoelens heeft voor een twaalfjarig meisje. In Parijs mag zijn boek wel verschijnen. Pas in 1957 wordt Lolita ook in de Verenigde Staten gepubliceerd, waar het meteen een wereldsucces wordt!
  • 2006: Wie dacht dat er in de 21e eeuw geen 'verboden boeken' meer waren, heeft het verkeerd op. Na het verschijnen van Dan Browns The Da Vinci Code kondigen tal van gelovigen immers een boycot aan van zowel de film als het boek. Zo storen ze zich eraan dat de officiële Bijbelse versie van het leven van jezus in twijfel getrokken wordt.

0 reacties:

Een reactie posten