Eerste uitgave "Het Achterhuis" online

De eerste uitgave van "Het Achterhuis", het dagboek van het Joodse meisje Anne Frank, is integraal online te lezen en te downloaden op de website van de Digitale Bibliotheek van de Nederlandse Letteren (DBNL).

De dagboekbrieven die Anne Frank schreef van 12 juni 1942 tot en met 1 augustus 1944 werden voor het eerst uitgegeven in 1947 door uitgeverij Contact. In deze eerste uitgave werden een aantal passages over de slechte relatie van Anne met haar moeder en over haar seksuele ontwikkeling weggelaten door de vader van Anne, Otto Frank. Het is deze versie die online beschikbaar werd gesteld op de website van de DBNL. Pas na de dood van Otto Frank in 1980 verscheen een volledige uitgave. In 1998 doken nog eens vijf niet eerder gepubliceerde pagina's op die werden toegevoegd aan het dagboek.

Het Achterhuis maakt deel uit van de "basisbibliotheek met 1000 sleutelteksten" uit de Nederlandse en Vlaamse cultuurgeschiedenis die de Digitale Bibliotheek van de Nederlandse Letteren eerder dit jaar bekendmaakte. Op termijn zullen al deze teksten (romans, kinderboeken, poëzie, dagboeken, brieven, etc...) online beschikbaar zijn op de website van het DBNL.

(via: Leesgoed +)

Meer info: www.dbnl.org

1 opmerking: