Gouden Lijst voor Els Beerten

De Gouden Lijst 2009, een jeugdliteratuurprijs voor het beste boek voor 12- tot 16-jarigen, werd gewonnen door Els Beerten voor haar prachtige jeugdroman Allemaal willen ze de hemel.
De Nederlandse auteurs Ted van Lieshout en Hans Hagen organiseerden deze literatuurprijs nadat bekend werd dat er dit jaar geen prijsuitreiking zou zijn van die andere jeugdliteratuurprijs, de Gouden Zoen. Op hun verzoek zonden 14 recensenten van kinder- en jeugdliteratuur hun top drie in van beste jeugdboeken van 2008. Op basis daarvan werden volgende drie boeken genomineerd:
  • Allemaal willen we de hemel - Els Beerten
  • Voor jou 10 anderen - Mirjam Oldenhave & Cynthia van Eck
  • De gelukvinder - Edward van de Vendel & Anoush Elman

Eerder dit jaar werd Allemaal willen we de hemel nog bekroond met de boekenleeuw én genomineerd voor de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs. Ook staat dit boek op de lijst met titels die de oudste kinderen (+14 jaar) van de Kinder- en Jeugdjury moeten lezen.

‘Het boek is spannend, ontroerend en maakt inzichtelijk dat het leven niet zo simpel in elkaar steekt: iedereen moet keuzes maken die voor hem of haar onvermijdelijk zijn en de uitkomst is onzeker. De plot is onvoorspelbaar, het verhaal kantelt en inzichten verschuiven zodat er een nieuw licht op de daden en motieven van de karakters wordt geworpen.’
Uit het juryrapport
Meer info via www.degoudenlijst.nl

0 reacties:

Een reactie posten