Peter Verhelst wint Gouden Griffel 2009

Tijdens de openingsavond van de Nederlandse Kinderboekenweek werd Peter Verhelst (°1962) bekroond met de Gouden Griffel, de jaarlijkse prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek.
Hij krijgt deze onderscheiding voor Het geheim van de keel van de nachtegaal, een bewerking van het sprookje over de Chinese nachtegaal van Hans Christian Andersen. "In een betoverende weelde aan woorden en beelden brengt de auteur een ode aan de eenvoud, aan de onschuld en aan wat waar is en écht", aldus de jury.
Dit jaar wonnen Peter Verhelst en illustrator Carll Cneut met hun boek al heel wat literaire prijzen: Woutertje Pieterse Prijs, Gouden Uil Jeugdliteratuur, Boekenwelp, Boekenpluim, Plantin Moretus Publieksprijs, ...

In sprookjes kunnen de dromen en wensen van keizers met één vingerknip realiteit worden. In Het geheim van de keel van de nachtegaal droomt een Chinese keizer van een nieuwe Keizerlijke Tuin der Tuinen.
Een eenvoudige tuinman slaagt erin om die droom werkelijkheid te maken. Wanneer de keizer een nachtegaal hoort, weet hij dat die muziek ook deel moet uitmaken van zijn tuin.
De nachtegaal is gewillig, maar niet willoos. Zijn muziek is uniek, maar niet te vangen.

Kan een almachtige keizer leven met de gedachte dat iets aan zijn wil ontsnapt?

Meer info via www.griffels.nl

0 reacties:

Een reactie posten