Vijftig jaar aan EU documenten in digitale bibliotheek

De Europese Unie stelde afgelopen zondag, op de Frankfurter Buchmesse, ruim vijftig jaar aan documenten en archiefstukken over haar eigen geschiedenis digitaal beschikbaar. De publicaties zijn vrij downloadbaar in vijftig talen via de EU Bookshop.

Sinds februari 2008 werden ongeveer 110.000 documenten of 12 miljoen pagina's, het equivalent van 4 kilometer boekrekken, ingescand uit de EU archieven aan een kostprijs van ongeveer 2.5 miljoen euro.

De digitale bibliotheek bestaat in totaal uit 140.000 documenten. Per jaar worden 1500 "digitaal geboren" documenten toegevoegd. Pre-digitale documenten worden verder ingescand en ingevoerd in de bibliotheek. In de bibliotheek vind je documenten over onderwerpen zoals educatie, het milieu, gezondheid, transport en statistieken vanaf 1953. Het oudste document van de bibliotheek is een toespraak door Jean Monnet ter gelegenheid van de oprichting van de EGKS (Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal), de voorloper van de Europese Unie.

De inhoud van de digitale bibliotheek zal ook deel uit maken van "Europeana", een Europees project van nationale bibliotheken en archieven en de grootste digitale bibliotheek ter wereld.

(via: Afp)

Meer info: EU Bookshop, Europeana

0 reacties:

Een reactie posten