Diamanten Kogel 2009 voor Bavo Dhooge

De Diamanten Kogel, de jaarlijkse literaire prijs voor het beste, "spannende", oorspronkelijk Nederlandstalige boek, gaat dit jaar naar Bavo Dhooge voor zijn roman Stiletto Libretto (Standaard Uitgeverij/Manteau). De auteur ontving in het AMVC Letterenhuis een zilveren boksbeugel van 500 gram, een ontwerp van conceptueel kunstenaar Wim Delvoye, uit handen van Philip Heylen, de Antwerpse schepen van cultuur.

In Stiletto Libretto speelt een boek de hoofdrol. De kleine crimineel Jimmy Hendricks krijgt bij toeval de memoires in bezit van zijn celgenoot, een wapenhandelaar die even tevoren voor zijn ogen op een geweldddadige manier aan zijn eind is gekomen. Hij publiceert het boek onder een schuilnaam, oogst succes, maar krijgt de gevestigde criminelen van Los Angeles achter zich aan, omdat ze het niet bepaald op prijs stellen dat hun handel en wandel te grabbel gegooid wordt. En plots wordt Jimmy Hendricks hoofdpersonage in z’n eigen boek...

Hieronder kun je de spannende "boektrailer" van Stiletto Libretto bekijken:Juryvoorzitter Henri-Joris Jespers prees het boek voor:
Een sterke plot, knappe dialogen, uitstekende karaktertyperingen. Een geslaagde parodie op het Amerikaanse thrillergenre, tegelijk krankzinnig en geloofwaardig. De auteur bespeelt een breed register van humor, zowel tongue in cheeck, grand guignol als pure slapstick. Daarbij slaagt hij er ook in met een ijzersterke logica een degelijk uitgewerkt spannend verhaal te vertellen. Humor en spanning zijn geen evidente partners. Dhooge maakt er in Stiletto Libretto een geslaagd huwelijk van.
De Diamanten kogel werd dit jaar voor de achtste keer uitgereikt en is een initiatief van het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs.

Meer info: De Diamanten Kogel, Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs

0 reacties:

Een reactie posten