Hercule Poirotprijs voor Guido Eekhaut

Op zaterdag 31 oktober, tijdens de opening van de Boekenbeurs, werd de Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman uitgereikt aan journalist, cultuurfilosoof en auteur Guido Eekhaut voor zijn roman "Absint".
De roman is een mix van actie, dubbelspel, achtervolgingen, afpersing en geloofwaardige politiek-economische connecties tussen de Russische maffia en Hollandse financiële milieus.

Volgens de jury:
Evenwicht is het sleutelwoord, soms ondersteund door wat te veel details. Die zijn wel dienstig om de plot voldoende intelligent te houden zonder onnodige kunstgrepen. Het boek bewijst dat het soms nuttig is te wachten en te laten bezinken vooraleer zich als schrijver aan het misdaadgenre te wagen. Absint is dan misschien niet de meest opwindende prijswinnaar, maar ongetwijfeld een van de meest bevattelijke en realistische van de laatste jaren.

De literaire prijs gaat uit van het magazine Weekend Knack en bestaat uit een geldprijs van 5000 euro en een gegraveerde Watermanpen. Er werd een keuze gemaakt uit de Vlaamse misdaadromans die voor het eerst verschenen na de Antwerpse Boekenbeurs 2008 en beschikbaar zijn op de Boekenbeurs 2009.

Behalve Guido Eekhaut stonden ook volgende auteurs op de shortlist:

  • Rode aarde (uitg. Manteau) door Nellie Mandel
  • Het pigment (uitg. Q) door Ludo Schildermans
  • Vrienden (uitg. Kramat) door Rudy Soetewey
  • Verzegeld (uitg. Manteau) door Lydia Verbeeck

0 reacties:

Een reactie posten