Cervantesprijs voor José Emilio Pacheco

De (Premio Miguel de) Cervantesprijs werd dit jaar uitgereikt aan de Mexicaanse schrijver José Emilio Pacheco voor zijn ganse oeuvre. De Cervantesprijs geldt als de belangrijkse literaire onderscheiding voor Spaanstalige auteurs en heeft een waarde van €125.000. Eerdere laureaten waren o.a. Maria Vargas Llosa en Jorge Luis Borges. De prijs ging vorig jaar naar de schrijver Juan Marse.

De jury noemde hem:
Een uitzonderlijk dichter van het dagelijkse leven, met diepte en vrijheid van denken. Hij heeft de vaardigheid om zijn eigen wereld te creëren en een ironische afstand ten opzichte van de werkelijkheid te bewaren als dat nodig is. En zijn taalgebruik is onberispelijk.

José Emilio Pacheco (1939, Mexico City) is actief als dichter, schrijver, vertaler, journalist, essayist en literair criticus en gaf ook les aan verscheidene universiteiten in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Hij wordt aanzien als één van de belangrijkste Mexicaanse poëten van de tweede helft van de 20e eeuw. Zijn werk werd tot op heden nog niet vertaald in het Nederlands.

(via: deredactie.be)

0 reacties:

Een reactie posten