Digitaal bladeren in een 15e eeuws getijdenboekVanaf vandaag kun je een nieuw middeleeuws handschrift (GV Cod. 39) uit de rijke cultuurhistorische fondsen van de Kortrijkse bib online raadplegen: een 15e eeuws "getijdenboek". Het handschrift is het derde in een reeks gedigitaliseerde getijdenboeken (waaronder GV Cod. 36 en 38) die deel uit maken van het fonds Jacques Goethals-Vercruysse dat o.a. een 600-tal manuscripten en ca. 12000 oude drukken bevat. Dit derde getijdenboek is eerder sober uitgevoerd maar bevat wel talrijke kapitalen.

Een getijdenboek ("liber horarum") is een middeleeuws handschrift dat werd gebruikt om te bidden op acht vaste momenten van de dag (getijden). Het is een boek vol teksten, gebeden, bijbellezingen en psalmen, bestemd voor de persoonlijke devotie van leken .

Alle getijdenboeken bevatten dezelfde teksten en toch is ieder getijdenboek uniek. Aangepast aan de smaak en rijkdom van de opdrachtgever, werden ze eenvoudig uitgevoerd of eerder weelderig, verrijkt met vele miniaturen en randdecoraties.

Getijdenboeken zijn de meest voorkomende versierde middeleeuwse handschriften; het waren als het ware de bestsellers van de 14e en 15e eeuw. Aangezien er heel wat van die getijdenboeken bewaard zijn gebleven, vormen ze een belangrijke bron van informatie over het christendom uit die tijd.

De komende jaren blijft de bib bijzondere inspanningen leveren om verschillende topstukken uit haar collecties te digitaliseren en online aan te bieden. Wordt dus vervolgd!

Je kunt dit 15e eeuws getijdenboek integraal bekijken, downloaden en bestuderen op de Flickr fotopagina van de Kortrijkse bib.

0 reacties:

Een reactie posten