Taalunie Toneelschrijfprijs voor Stijn Devillé

Sinds 1987 reikt de Taalunie jaarlijks de Toneelschrijfprijs uit, in samenwerking met het Theater Instituut Nederland en het Vlaams Fonds voor de Letteren.
De bedoeling is om toneelschrijvers van een oorspronkelijk Nederlands theaterstuk - dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst werd opgevoerd - hierdoor in de kijker te plaatsen én om zo onze gemeenschappelijke taalcultuur te stimuleren.
Afwisselend vind de prijsuitreiking plaats in Vlaanderen of Nederland en de winnaar mag steevast met een mooi bedrag van 10 000 EUR naar huis.

Dit jaar mocht de Vlaamse auteur en regisseur Stijn Devillé (Leuven, 1974) de Taalunie Toneelschrijfprijs 2009 in ontvangst nemen voor Hitler is dood. Dit theaterstuk (met o.a. Warre Borgmans) speelt zich af tijdens het befaamde proces van Nürenberg (1945-146) waarin een 20-tal kopstukken van het naziregime terechtstonden en door een internationaal gerechtshof berecht werden. De productie is in handen van de muziektheatergezelshappen Braakland/ZheBilding en 't Arsenaal. Hitler is dood kunnen we nog tot 19 december in verschillende cultuurcentra gaan bekijken.
"We zouden willen dat iedereen, en zeker iedereen met enige macht, dit stuk leest. Op intelligente wijze scherpt het de mening van de hedendaagse lezer over schuldkwesties. Hitler is dood boeit van begin tot eind. Het blijft schurend en spannend, zelfs als de afloop bekend is. Het is sterk van opbouw, helder en gecondenseerd van taal."

De andere genomineerden dit jaar waren Peter De Graef (Zoals de dingen gaan...) en Johan Heldenbergh & Mieke Dobbels (The Broken Circle Breakdown feat. The Cover-ups of Alabama).
Eerdere winnaars van de Taalunie Toneelschrijfprijs waren o.a. Jan Decorte (Meneer, de zot en het kind), Filip Vanluchene (Citytrip), Ramsey Nasr (Geen lied), Geertrui Daem (Het moederskind), David van Reybrouck (De Siel van die Mier).


Meer info via taalunieversum.org en www.braakland.be

0 reacties:

Een reactie posten