Auteur J.D. Salinger overledenDe Amerikaanse auteur Jerome David (J.D.) Salinger (New York, 1 januari 1919 - Cornish, 27 januari 2010), vooral bekend om zijn controversiële roman The Catcher in the Rye (vert. "De vanger in het graan") uit 1951, overleed woensdag op 91-jarige leeftijd in Cornish, New Hampshire.

Salinger leidde decennialang een teruggetrokken leven en schuwde alle media-aandacht sinds zijn laatste publicatie in 1965. De schrijver gaf zijn laatste interview in 1980. De schrijver heeft tijdens zijn leven slechts een vijfendertig verhalen gepubliceerd, maar geldt ondanks als een van de meest gelezen, invloedrijke en meest besproken Amerikaanse schrijvers van de na-oorlogse periode.

In The Catcher in the Rye beschrijft J.D. Salinger een korte periode uit het leven van de 16-jarige Holden Caulfield, nadat deze van een internaat verwijderd werd. Holden heeft het nog niet aan zijn ouders verteld en zwerft enige dagen rond door New York. Hier begint voor Holden een tragikomische zoektocht naar zichzelf, die uitloopt in een zenuwinzinking. De jongeman zet zich enerzijds af tegen de wereld van volwassenen, anderzijds beklaagt hij zichzelf erover dat hij door diezelfde volwassenen niet voor vol wordt aangezien.

Het boek werd in een aantal Engelstalige landen verboden door het veelvuldig gebruik van “ongepast taalgebruik” en de open behandeling van seks. Niettemin groeide het boek uit tot een nog steeds veelgelezen en geprezen klassieker, waarin veel jongeren zich herkennen.

0 reacties:

Een reactie posten