Laureaten Herman de Coninckprijs 2010

Paul Bogaert wint met Slalom Soft de Herman de Coninckprijs 2010 voor beste dichtbundel. Hij ontvangt hiervoor een geldbedrag van 6 000 EUR.

Na lang beraad besloot de vakjury - met als voorzitter Friedl' Lesage - om de dichtbundel van Paul Bogaert te bekronen als beste Nederlandstalige bundel van een Vlaams dichter van het voorbije jaar.
Samen met Paul Bogaert waren ook Eva Cox, Charles Ducal, Leonard Nolens en Roel Richelieu Van Londersele eerder al genomineerd uit de 34 ingezonden dichtbundels.

Andy Fierens (o.a. bekend van Andy & the Androids) kreeg van de jury de Herman de Coninckprijs voor beste debuut voor z'n debuutbundel Grote smerige vlinder.
En voor de Herman de Coninckprijs voor het beste gedicht kon het grote publiek zo'n 8 dagen lang online stemmen op zijn of haar favoriete gedicht. Met ruim 1900 voorkeurstemmen won het gedicht Mats van Roel Richelieu Van Londersele. De andere vier genomineerde gedichten waren Je werkt nu zelfstandig (Paul Bogaert), Hand (Eva Cox), Aan deze kant (Charles Ducal) en Zwaluwen (Leonard Nolens).

Een mooie poster met het winnende gedicht Mats, ontworpen door Gert Dooreman, wordt op Gedichtendag gratis uitgedeeld in tal van boekhandels. Ook de officiële prijsuitreiking vindt pas donderdag - op Gedichtendag zelf - plaats in de Antwerpse Arenbergschouwburg.

Wist je trouwens dat Roel Richelieu Van Londersele nu donderdag 28 januari om 12u15 te gast is in de Kortrijkse bibliotheek? Wie zin heeft om zijn verrassend muzikale poëzieoptreden bij te wonen kan zich nog altijd gratis inschrijven via bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00.

Het volledige programma van Gedichtendag 2010 in Kortrijk kan je hier downloaden (pdf, 520kb).

Meer info via www.boek.be, http://www.gedichtendag.com/, www.paulbogaert.be en de website van Roel Richelieu.

0 reacties:

Een reactie posten