Cinema Novo 2010: de winnaars



Op de 27e editie van het jaarlijkse filmfestival Cinema Novo in Brugge werden afgelopen zondag twee filmprijzen uitgereikt aan Mexicaanse films. De Camera Novoprijs ging naar Cinco días sin Nora (Nora's Will) van de Mexicaanse regisseur Mariana Chenillo. Hiermee krijgt de distributeur die de film in Belgische zalen brengt een premie van €8000. De jury koos voor Cinco días sin Nora "omwille van het kristalheldere scenario en de fijne humor, die gezien het thema (zelfmoord) niet voor de hand ligt".

De jeugdjury koos als winnaar van de Amakourouprijs de film Norteado (Northless) van de Mexicaanse regisseur Rigoberto Pérezcano. Volgens het juryverslag: "De jongerenjury werd gegrepen door het doorzettingsvermogen van de man die tot het ondenkbare wordt gedreven in zijn zoektocht naar een beter leven. Hij belandt in een vergeten dorpje aan de grens waar iedereen zijn eigen verhaal heeft, zo ook Cata, Ela en Asensio. Samen bedenken ze een inventief - en grappig - plan om Andres Amerika in te smokkelen". Met de Amakourouprijs schenkt de Provincie West-Vlaanderen een bedrag van €1250 aan de regisseur.

Een eervolle vermelding ging naar 10 to 11 van de Turkse regisseur Pelin Esmer. De publieksfavoriet van 2010 was Departures van de Japanse regisseur Yôjirô Takita.

De trailer van Cinco días sin Nora:


Meer info: www.cinemanovo.be

0 reacties:

Een reactie posten