Expose 1302 : Geschiedenis op uw bord door Eric De Maerteleire

Sinds november 2009 loopt in het museum Kortrijk 1302 de tentoonstelling “Is de tafel gedekt? Keramiek van 1302 tot heden”. Naast de evolutie in de soorten keramiek die door de eeuwen heen de tafel sierden, komen hier en daar ook weetjes naar voor over de historiek van bepaalde eetgewoontes en gerechten.

Over dit laatste schreef Eric De Maerteleire in 2008 een zeer onderhoudend en vlot leesbaar boek getiteld “Geschiedenis op uw bord”. Het bevat leuke verhalen over het ontstaan van de naam van gerechten en voedingsmiddelen. Je komt hier zaken te weten zoals: Wat is een Chateaubriand? Vanwaar komt de naam marsepein? Welke geschiedenis heeft ketchup achter de rug en welke maaltijd nam Napoleon na zijn vele overwinningen?

Het zijn allemaal korte histories en anekdotes die te maken hebben met de gedekte tafel. Daarom nodigen we de schrijver uit om een namiddagconférence te geven in het museum Kortrijk 1302. Iedereen is van harte uitgenodigd!

Dr. ir. Eric De Maerteleire studeerde in 1973 af als bio-ingenieur aan de Universiteit Gent en doctoreerde in 1980. In datzelfde jaar werd hij hoofd van het stadslaboratorium van Gent, een functie die hij nog steeds uitoefent. Beroepshalve is hij dagelijks bezig met de analyse van voedingsmiddelen.
In zijn vrije tijd gaat zijn interesse uit naar de relatie "Voeding en gezondheid", een onderwerp waarover hij de voorbije jaren talrijke fel gesmaakte lezingen heeft gehouden voor een breed publiek. Hij heeft meerdere wetenschappelijke publicaties en boeken op zijn naam.


Zaterdag 27 maart 2010 - van 15u tot 17u - museum Kortrijk 1302, Begijnhofpark, 8500 Kortrijk - gratis toegang met koffie en taart tijdens de pauze - vooraf kan je om 14u een rondleiding meevolgen in de tentoonstelling "Is de tafel gedekt?" (toegang 2,50 EUR)

Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, reserveren kan via 056 27 78 50 of via kortrijk1302@kortrijk.be met de vermelding: “Geschiedenis op uw bord”.

0 reacties:

Een reactie posten