Hans Christian Andersen Awards voor David Almond en Jutta Bauer

De tweejaarlijkse Hans Christian Andersen Awards voor jeugdauteurs en illustratoren werden door het IBBY ("International Board on Books for Young People") in Bologna uitgereikt aan de Britse jeugdauteur David Almond en de Duitse illustrator Jutta Bauer. Bij de shortlist van genomineerden waren ook de Belgen Pierre Coran en Carll Cneut.

Van David Almond (1951) verschenen o.a. De schaduw van Skellig (1999), De Wildernis (2000), Het zwarte slik (2001), Tijgerhart (2002), De vuurvreter (2005) en Duister (2008). In het Nederlands verschenen drie door Jutta Bauer (1955) geschreven prentenboeken: Selma (1997), De koningin van de kleuren (1998) en Opa en het geluk (2001). Recente Nederlandse vertalingen van boeken waarvoor ze de illustraties verzorgde, zijn Stekel-Charlie (2000, met tekst van Janwillem van de Wetering), Het was een donkere en stormachtige nacht (2001, samengesteld door Arnhild Kantelhardt) en Jij bent speciaal (2007, met tekst van Heinz Janisch).

De Hans Christian Andersen Awards gelden als de meest prestigieuze internationale onderscheidingen voor jeugdauteurs en illustratoren en worden ook wel eens de "kleine Nobelprijzen" genoemd. Voorgaande winnaars waren illustere auteurs en illustratoren zoals Astrid Lindgren, Annie M. G. Schmidt, Quentin Blake en Tomi Ungerer.

(via: vlabin-vbc)
Meer info: www.ibby.org

0 reacties:

Een reactie posten