Inktaap 2010 voor Robert Vuijsje

De Inktaap 2010 werd onlangs uitgereikt aan de Nederlandse auteur Robert Vuijsje voor zijn debuutroman "Alleen maar nette mensen" (uitg. Nijgh & Van Ditmar).

De literaire jongerenprijs wordt uitgereikt op basis van de stemmen van ruim 2500 Nederlandse, Vlaamse en Surinaamse jongeren uit het middelbaar onderwijs. De jongeren kozen hun favoriet kiezen uit de winnaars van de drie grote literaire prijzen: De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs.

Voor De Inktaap 2010 waren genomineerd:

  • Doeschka Meijsing – Over de liefde (winnaar AKO Literatuurprijs)
  • Dimitri Verhulst – Godverdomse dagen op een godverdomse bol (winnaar Libris Literatuur Prijs)
  • Robert Vuijsje – Alleen maar nette mensen (winnaar De Gouden Uil)
Gouden Uil-winnaar Robert Vuijsje haalde het van Dimitri Verhulst en Doeschka Meijsing, respectievelijk winnaar van de Libris Literatuurprijs en de AKO Literatuurprijs.

Volgens de jury:
dat Robert Vuijsje beschuldigd werd van racisme en seksisme vonden de meesten van ons onbegrijpelijk. De auteur beledigt, discrimineert en veroordeelt helemaal niemand. Het gaat juist over vooroordelen. Hij laat met dit boek zien hoe mensen zijn. Hij doet dit vanuit verschillende invalshoeken, door verschillende bevolkingsgroepen over andere bevolkingsgroepen te laten praten. Het is juist erg belangrijk dat er een boek is verschenen dat over de multiculturele samenleving gaat omdat het de laatste jaren weer steeds slechter lijkt te gaan met ons begrip en respect tegenover buitenlanders.
Het volledige juryrapport kunt je hier lezen.

De Inktaap is de opvolger van de "Jonge Gouden Uil", een project dat liep van 1997 tot 2000. Het gaat om een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Stichting Lezen, CANON Cultuurcel van het departement Onderwijs en het departement Cultuur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

Meer info: www.inktaap.org

0 reacties:

Een reactie posten