Woutertje Pieterse Prijs 2010 voor Carli Biessels

Carli Biessels heeft de Woutertje Pieterse Prijs 2010 gekregen voor Juwelen van stras (uitg. Lannoo). Aan de Woutertje Pieterse Prijs is een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro verbonden.

De jury over het winnende boek:

Er is al ontzaglijk veel geschreven over de Tweede Wereldoorlog, ook in de jeugdliteratuur. Met Juwelen van stras laat Carli Biessels zien dat het mogelijk is om ook over dit thema een volkomen origineel verhaal te schrijven. De geschiedenis van een joods meisje dat onderduikt in het ‘grote huis’ maakt een ongelooflijk authentieke indruk. De wereld van Elske is teruggebracht tot wat een klein onwetend kind hoort en ziet. Ze dwaalt in de tuinen van de Perzische miniaturen in het enige boek dat er is. Ze luistert naar de roep van de klaagvogel en vraagt zich af of de vogel ooit antwoord verwacht – een zeldzaam ontroerende scène.

Biessels schreef een delicaat oorlogsverhaal over ‘dingen die je niet moet willen weten of denken’. Tegelijkertijd vertelt haar boek een universeel verhaal over een kind dat de wereld om zich heen niet begrijpt. Juwelen van stras is echt – vergeef ons de woordspeling – een juweel van een boek. Om niet te zeggen: een fijn geslepen diamant. Dit is een literair meesterwerkje dat een groot publiek verdient.

De Woutertje Pieterse Prijs dankt z'n naam aan het gelijknamige boek van Multatuli en wordt jaarlijks uitgereikt aan een kinder- of jeugdboek dat zowel naar taal en inhoud als vormgeving en illustraties van een bijzondere kwaliteit is. Het doel van de Stichting Woutertje Pieterse Prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalige kinderliteratuur.

Eerdere winnaars van de Woutertje Pieterse Prijs waren o.a. Anne Provoost (1995), Joke van Leeuwen (1997), Bart Moeyaert (2001), Thé Tjong-Khing (2005), Hans Hagen (2008) en Peter Verhelst en Carll Cneut (2009).

(via: www.woutertjepieterseprijs.nl)

Meer info op www.woutertjepieterseprijs.nl

0 reacties:

Een reactie posten