Bob den Uyl Prijs 2010 voor Minka Nijhuis

De Bob den Uyl Prijs 2010 werd door de Nederlandse VPRO uitgereikt aan journaliste Minka Nijhuis voor haar boek "Birma. Land van geheimen". De prijs wordt sinds 2004, ter nagedachtenis van de auteur Bob den Uyl (1930-1992), elk jaar uitgereikt aan het beste Nederlandstalige reisboek van het afgelopen jaar en bestaat uit een bedrag van €7500.

Volgens de jury beschrijft Nijhuis "met kennis van zaken en inlevingsvermogen een ontroerend portret van de oppositie in dit getergde land”. De auteur raakte in Birma bevriend met Nobelprijswinnaar Aung Suu Kyi en "haar trieste lot loopt als een dramatische metafoor door het boek en geeft het verhaal samenhang”. "We lezen over dappere boeddhistische monniken, vertwijfelde soldaten en krankzinnige juntaleiders. Dankzij het feit dat Nijhuis Birma al jarenlang volgt en er zoveel mensen heeft leren kennen, kunnen we meeleven met verschillende hoofdpersonen”.

De genomineerden voor 2010 waren:
  • Expeditie Uruzgan. De weg van Hamid Karzai naar het paleis van Bette Dam
  • De laatste grens. Op rendiertrek met de Sámi
 van Karin Anema
  • In Centraal-Azië. Een reis langs tradities en godsdiensten van Linda Otter
  • Vandaag geen pont. Impressies van Istanbul
 van Erdal Balci
  • In de woestijn fiets je niet
 van Peter Delpeut
Vorig jaar won, de helaas in 2009 overleden, Nederlandse auteur Martin Bril met zijn boek De kleine keizer, verslag van een passie.

(via: Schrijven online)

0 reacties:

Een reactie posten