Het Penhuis : Kees 't Hart

foto via http://www.cultuurcentrumkortrijk.be/programma/theater-literatuur/het-penhuis-met-kees-t-hartHet Penhuis ontvangt op zondag 18 april 2010 de Nederlandse schrijver Kees 't Hart met als gastheer van dienst Dominique Biebau.

Kees 't Hart is één van de meest briljante prozaschrijvers uit ons Nederlandstalig taalgebied, een schrijver met allure. Hij woont en werkt in Den Haag samen met zijn vrouw, schilderes Euf Lindeboom.

Ook al werd hij tweemaal genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en gelauwerd met twee andere literatuurprijzen, hij is nog té weinig bekend, zeker in Vlaanderen.

Sinds 1988 schrijft Kees 't Hart romans, verhalen, gedichten en essays. Zijn romans vertonen post – modernistische kenmerken maar zijn toch vlot leesbaar. Ze geven blijk van een verhevigd realisme maar met de rustgevende zekerheid van een spiegel, of een lachpaleis. Ook speelt geschiedenis een grote rol in zijn werken.

Naast de verhalenbundel De vitrines (1988) schreef hij ook een zevental romans als Land van genade (1989), De neus van Pinokkio (1990), Zwembad (1992) en het veelgeprezen Blauw Curaçao (1996). Bij een groter publiek brak hij door met De revue (waarmee hij in 2000 de Multatuliprijs won) en de vermakelijke maar leerzame avonturenroman Ter navolging (2004).

Intussen verscheen ook zijn opmerkelijke essaybundel De zieke van de verwondering (2002). En in De keizer en de astroloog (2008) loodst hij de lezer door een kluwen van complexe thema’s. Dit werk is trouwens een ambitieuze ouverture tot de wereld van de astrologie en – vooral – de psychiatrie. Met dit boek leverde hij dan ook zijn meesterproef af.

Ook het vermelden waard zijn de dichtbundels Kinderen die leren lezen (1998), waarvoor hij de Ida Gerhardt Poëzie Prijs ontving en Ik weet nu alles weer (2008).

Het Penhuis: Kees 't Hart - 18.04.2010 om 10u30 - Oranjerie van het Broelmuseum, Broelkaai 4, Kortrijk - 5 EUR (drankje inbegrepen) - tickets via UiT in Kortrijk, 056 23 98 55

0 reacties:

Een reactie posten