Van Gogh brievenproject ontvangt European Heritage Award

Het Amsterdamse Van Gogh-museum kreeg onlangs een European Heritage Award van de Europese Erfgoedorganisatie Europa Nostra voor een erfgoedproject dat alle brieven van Vincent Van Gogh digitaliseerde en online beschikbaar stelde.

In totaal werden 29 winnaars uit 15 landen bekroond voor hun projecten m.b.t. restauratie en onderzoek naar Europees erfgoed. Volgens de jury is het Amsterdamse project een belangrijk voorbeeld van hoe belangrijke erfgoedstukken kunnen worden getoond aan een breed publiek. Het project maakt verder kans op het behalen van de "Grand Prix" van de categorie "onderzoek", ter waarde van 10.000 euro, uitgereikt op 10 juni in Istamboel.

In 2009 verscheen, na 15 jaar intensief onderzoek door het Huygens Instituut en het Vincent Van Gogh-museum, een herwerkte, 6-delige boekversie en een digitale versie van de brieven van Van Gogh.

Op de website www.vangoghletters.org kun je alle 902 brieven van en naar Vincent Van Gogh bekijken en lezen. Op veel van de brieven vind je ook schetsen en tekeningen van de kunstenaar, aangevuld met nieuwe transcripties en vertalingen.

(via: depapierenman.be)

Meer info: www.vangoghletters.org, www.vangoghmuseum.nl, www.huygensinstituut.knaw.nl

0 reacties:

Een reactie posten