Caine Prize for African Writing 2010 voor Olufemi Terry

De Sierra Leonese schrijver Olufemi Terry won de Caine Prize for African Writing, de belangrijkste Afrikaanse literaire prijs en ook wel de "Afrikaanse Booker" genoemd, voor zijn verhaal "Stickfighting Days". De literaire prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een schrijver van Afrikaanse origine voor een kortverhaal dat in het Engels werd gepubliceerd. De prijs bestaat uit £10,000 en een verblijf van een maand aan de universiteit van Georgetown in Washington DC, als "Caine Prize/Georgetown University Writer-in-Residence".

In Stickfighting Days vertelt Terry het verhaal van een groep jongens die lijmsnuivend en met stokken vechtend, door het leven gaan. Volgens Fiammetta Rocco, juryvoorzitter en de literaire redacteur van The Economist is het verhaal "ambitieus, dapper en met een grote verbeelding, dat een heroïsche cultuur van Homerische proporties beschrijft" en is het "zo strak en filmisch gepresenteerd dat het Olufemi Terry bevestigt als een talent met een enorme toekomst".

Stickfighting Days van Olufemi Terry kun hier downloaden en lezen.

Olufemi Terry werd geboren in Sierra Leone en is van Afrikaanse/Antilliaanse afkomst. Hij groeide op in Nigeria, het Verenigd Koninkrijk en in Ivoorkust en studeerde aan de universiteit van New York. Hij verbleef o.a. in Kenia en werkte als journalist en analist in Somalië en Uganda. Hij woont momenteel in Kaapstad waar hij zijn eerste roman aan het schrijven is.

De shortlist van de Caine Prize for African Writing 2010:
  • Ken Barris (Zuid-Afrika) "The Life of Worm"
  • Lily Mabura (Kenië) "How Shall We Kill the Bishop?"
  • Namwali Serpell (Zambia) "Muzungu"
  • Alex Smith (Zuid-Afrika) "Soulmates"
  • Olufemi Terry (Sierra Leone) - "Stickfighting Days"
Meer info: www.caineprize.com, www.femiterry.net

0 reacties:

Een reactie posten