KANTL poëzieprijs voor Leo Vroman

De Nederlandse dichter-bioloog Leo Vroman (°1915, Gouda) kreeg voor zijn bundel "Soms is alles eeuwig" de vijfjaarlijkse poëzieprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letterkunde (KANTL). De prijs heeft een waarde van €6.250 en wordt op 20 oktober in het Academiegebouw in Gent uitgereikt.

Uit het juryverslag:
Leo Vroman schrijft met zijn bundel 'Soms is alles eeuwig' een vaak indrukwekkend en toch relativerend scenario voor zijn eigen dood. Maar er wordt niet geweeklaagd. Als dichter-bioloog beschrijft hij al wat hij ontdekt met een bijna fysiologische verwondering. Op 150 pagina's verduidelijkt hij hoe "het raadseldikke wonder weer van voren af aan begint".

De jury verkiest Leo Vroman boven de vier andere genomineerde poëten omdat hij zijn "Oefenen in het doodgaan" en zijn verwondering over de hem resterende jaren fascinerend oproept. Daarenboven speculeert hij op het troostend effect van het Systeem, een imponerend complex van eerder pantheïstische ervaringen. Vroman beschikt over een gelaagd ensemble van metaforen, hem aangereikt door de biologie, de wereldpolitiek en Tineke, zijn geliefde.
De jury waardeert tevens de manier waarop hij, het klassieke vers hanterend, zich ook wispelturige taalstructuren, verbale nonchalance en een springerig ritme permitteert.
De shortlist van genomineerden voor de KANTL poëzieprijs 2010 waren:
  • Piet Gerbrandy - "Drievoudig feilloos vals" (2005)
  • Charles Ducal "In inkt gewassen" (2006)
  • Erik Spinoy "Ik, en andere gedichten" (2007)
  • Leo Vroman "Soms is alles eeuwig" (2009)
  • Rutger Kopland "Toen ik dit zag" (2008)
Sinds 2003 reikt de KANTL uit de gezamenlijke opbrengst van alle prijzenfondsen elk jaar één vijfjaarlijkse prijs uit, afwisselend voor essay, studie van oudere taal, literatuur en cultuur in de Nederlanden, poëzie, proza en podiumteksten. Leo Vroman is de tweede laureaat van de vijfjaarlijkse prijs voor poëzie van de KANTL. De eerste prijs voor poëzie ging naar Gerrit Kouwenaar in 2005.

Meer info: www.kantl.be

0 reacties:

Een reactie posten