Nieuw in de Kortrijkse reeks: The Battlefield where the moon says i love you

De titel van de tentoonstelling "The Battlefield where the moon says I love you" verwijst naar een episch gedicht van maar liefst 15.283 lijnen van de jong gestorven dichter Frank Stanford (1948-1978). De dichter stapte nog voor zijn dertigste uit het leven en werd een cultfiguur in de Amerikaanse literatuur.

De catalogus van de tentoonstelling toont een overzicht van de getentoonstelde werken van vier Kortrijkse, beeldende kunstenaars: Christophe Denys, Peter Van Ammel, Bart Vandevijvere en Nathalie Vanheule. De curator van de tentoonstelling is Frederik Van Laere.

De schilderkunst van de kunstenaars lokt eerst een fysiek waarnemen uit en brengt dan pas een zoektocht naar de betekenis op gang. Er is een duidelijke breuklijn tussen het schilderkundig onderzoek en het onderliggende figuratieve-textuele onderzoek. De experimentele muziek en poëzie zijn daarbij een ankerpunt.

De kunstenaars positioneren zich met een klare en duidelijke stelling: de tegenstellingen, en de veelzijdigheid van het medium schilderkunst en de problematiek die dit met zich meebrengt. De tentoonstelling kadert ook in een groter geheel, zo is tijdens Kortrijk Congé nog een muzikale performance gepland.

Wat is de Kortrijkse Reeks ?In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”, een verzameling gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. Deze Kortrijkse Reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal en kan altijd geraadpleegd worden in de leeszaal van de Centrale Bibliotheek.

0 reacties:

Een reactie posten