Wreck This Journal

Wanneer de Canadese illustrator en ‘guerilla-artist’ Keri Smith in 2007 het dagboek Wreck this journal publiceerde, bracht dit in Amerika een heuse hype op gang. Sinds kort werd het in het Nederlands vertaald en ook in onze contreien genieten heel wat 'lezers' van dit hoogst ongebruikelijk boek.

Wreck This Journal is geen gewoon dagboek maar bevat alleen maar verschillende opdrachten die je één voor één (al dan niet in volgorde) dient af te werken. Enkele opdrachten: de rug van het boek 'kraken', pagina's uitscheuren, verbranden of vervuilen, op het boek springen, uit het raam gooien, ermee onder de douche staan, versieren met tekst en tekeningen, volplakken met dingen die je op straat vond, enz.

Waarschuwing: als je met dit boek aan de slag gaat word je smerig. Je kunt onder de verf of andere rommel komen te zitten. Je wordt nat. Misschien wordt er van je gevraagd dingen te doen waar je twijfels bij hebt. Misschien verlang je terug naar de perfecte staat waarin je dit boek nu aantreft. Misschien wil je ineens alles verminken. Misschien ga je roekelozer leven.

Instructies: 1. Neem je dagboek overal mee naartoe. 2. Voer de instructies op elke bladzijde uit. 3. Volgorde is niet belangrijk. 4. De instructies mag je uitleggen zoals je zelf wilt. 5. Experimenteer. (gewoon dóén, ook al zou je beter moeten weten)

Het is eigenlijk niet echt de bedoeling om het boek volledig te vernietigen, maar wel om het boek zelf een kunstwerk te laten worden.
Probeer het gewoon zelf eens uit. Eén tip: gebruik best géén bibliotheekboeken voor dit experimentje. Schaf je gewoon een eigen exemplaar aan!
Eenmaal je 'klaar' bent met het boek, kan het resultaat er ongeveer zo uitzien:




Meer info via www.kerismith.com

2 opmerkingen:

  1. Ik ben het niet met je eens dat "Het eigenlijk niet echt de bedoeling is om het boek volledig te vernietigen, maar wel om het boek zelf een kunstwerk te laten worden."

    Het is wel degelijk de bedoeling om het boek te vernielen! Het gaat om het psychologisch effect. Vooral voor perfectionisten is het een erg nuttig experiment. Zoek maar op Google: allerlei blogs van mensen die documenteren hoeveel moeite ze hadden met de eerste opdrachten, maar er uiteindelijk groot genoegen in scheppen om los te gaan op hun dagboek. En daar gaat het om - los gaan, creatief worden, remmingen opheffen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je hebt volledig gelijk als je stelt dat het vernielen van een boek kan gezien worden als een soort van creatief proces.
    Maar dat is juist wat ik wou duidelijk maken: er is - volgens mij - een verschil tussen iets effectief vernietigen en het vernielen (beschadigen) van een boek tot een soort kunstwerk. Toch?

    BeantwoordenVerwijderen