De Flintstones worden 50 jaar



De Amerikaanse animatieserie "The Flintstones" is 50 jaar geworden. De serie wordt aanzien als een van de succesvolste animatieseries aller tijden. De Flintstones werden gecreëerd door het duo Hanna-Barbera en draaide zes seizoenen, van 1960 tot 1966, op de Amerikaanse televisiezender ABC. De meeste personages werden bedacht door Ed Benedict.

De serie speelt zich af in de steentijd, in het fictieve plaatsje Bedrock. Hierin leven uitgestorven dieren als mammoeten, dinosauriërs, pterosauriërs, sabeltandtijgers en dodo's samen met holbewoners. Daarbij ging men eraan voorbij dat, behalve de mammoet en de dodo, deze dieren allang uitgestorven waren toen de mens op aarde verscheen.

Het bijzondere van de serie en een vaste bron van de humor, is dat allerlei aspecten die normaal waren in het Amerika van de jaren '60, maar volledig onbekend zijn in de prehistorie (denk aan televisie, auto, platenspeler, bowlingbaan, buitenwijk), in de fictieve wereld van de Flintstones wél voorkomen, zij het in steentijdvorm. Om de zaken een prehistorisch uiterlijk te geven, worden materialen als steen, hout en dierenvellen gebruikt. Een auto wordt bijvoorbeeld aangedreven met de voeten, en de krant bestaat uit een stenen tablet waarop letters zijn uitgehakt. Vaak maakt de technologie ook gebruik van dieren: een mammoet is door zijn slurf de waterkraan, de naald van de platenspeler is de snavel van een vogel, een Brontosaurus dient als bus of graafmachine en een pterodactylus als vliegtuig.

De steentijdomgeving dient in de serie ook geregeld als bron voor woordgrappen. Zo zijn veel van de namen van personages gebaseerd op steennamen. Centraal in de serie staan de familie Flintstone en hun buren de Rubbles. De Flintstones wonen op 323 Cobblestone Lane in Bedrock. De verhalen bevatten doorgaans typische situaties uit Amerikaanse sitcoms van de jaren 50 en 60.

Gelukkige verjaardag Fred, Wilma, Barney, Betty e.a.! “Yabba-Dabba-Doo”!

(tekst: Wikipedia)

0 reacties:

Een reactie posten