Nieuw in de Kortrijkse Reeks: Kortrijk vanaf de Leie gezien, vroeger en vandaag door Martijn Vandenbroucke

Kortrijk is de voorbije jaren enorm veranderd. De noden hiervoor evolueren door de jaren heen en de ruimtelijke ordening past zich daaraan aan. Het stadsbeeld van Kortrijk ondergaat nog steeds ingrijpende veranderingen. Toch is er één element in de stad dat - hoewel het vaak werd getemd - zich tot nu toe nooit liet overwinnen: de stroom die de stad doorkruist, de Leie.

Met die historische slagader als uitgangspunt, geeft deze publicatie aan de hand van meer dan 150 foto's en postkaarten een kijk op de wijzigingen die het Kortrijkse stadsbeeld de laatste eeuw onderging.
De confrontatie van telkens een oude foto met een hedendaags beeld - vanuit hetzelfde standpunt gemaakt - brengt de veranderingen levendig in beeld. De foto's zijn thematisch gerangschikt, rond het sociaal-economische leven aan de oevers van de rivier, de bruggen die erover werden gebouwd, de natuurkrachten die de Leie soms ontwikkelde, de pogingen om haar te ketenen ...

Het boek lokt heel wat uitroepen uit als “Zó zag dat er vroeger uit!, Och, is dat ook al verdwenen?, Ik herinner me dat nog als de dag van gisteren”. Bovendien zijn de foto's voorzien van deskundig commentaar door auteur Martijn Vandenbroucke, waardoor je heel wat meer ziet dan het beeld alleen.

Kortrijk vanaf de Leie gezien zal niet alleen de Kortrijkzanen veel plezier bezorgen!

Wat is de Kortrijkse Reeks ?In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”, een verzameling gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. Deze Kortrijkse Reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal en kan altijd geraadpleegd worden in de leeszaal van de Centrale Bibliotheek

(bron tekst: omslag)

0 reacties:

Een reactie posten