Kaatje Vermeire wint Picturale 2010

Nog tot 24 oktober kan je in Ronse gaan genieten van Picturale 2010, het 4de Festival van de Illustratiekunst. De tentoonstelling "De wondere wereld van Carll Cneutt" werd opgebouwd rond de winnaar van vorig jaar, Carll Cneutt. Daarnaast worden ook de inzendingen van alle kandidaten (zowel de professionele als de debutanten) tentoongesteld. De mooie tentoonstellingscatalogus kan je trouwens hier downloaden.

Traditiegetrouw wordt ook telkens de Grote Prijs van de Stad Ronse uitgereikt. Dit jaar werd illustratrice Kaatje Vermeire bekroond voor haar illustraties in Mare en de dingen (Tine Mortier). De jury - bestaande uit Jelle Van Riet (voorzitter), Carll Cneut, Brigitte Decock, Jan Leconte, Jan Smeekens en Dirk Terryn - koos haar werk uit de 45 inzendingen waarmee ze het nipt haalde van Sabien Clement.


Haar fotografische, intimistische, universele beelden betwistten de wedstrijd. Het verdient lof als je erin slaagt een zo mistroostig thema als dementie op te lichten. Elke oerprent slaat je met fenomenale kracht in het gezicht.
Uit het juryrapport

Mare is een kleine, ongeduldige dondersteen. Alles wat ze bedenkt, moet meteen gebeuren. Haar oma is net als zij en de twee begrijpen elkaar volkomen. Op een dag wordt oma ziek en ze verliest haar woorden. De volwassenen zoeken naar manieren om met oma te praten, maar Mare begrijpt oma nog steeds als geen ander.Meer info via www.picturale.be en www.kaatjevermeire.be

(bron foto)

0 reacties:

Een reactie posten