Selexyz Debuutprijs voor Franca Treur

Tijdens de Nederlandse boekenbeurs Manuscripta wordt steevast de Selexyz Debuutprijs uitgereikt. Deze literaire prijs voor prozadebuten heeft als bedoeling dat de winnaar met het prijzengeld van 10 000 EUR zich voor een langere tijd volledig aan het schrijven kan wijden.

De Nederlandse schrijfster Franca Treur wint de Selexyz Debuutprijs 2010 met haar debuutroman Dorsvloer vol confetti en volgt hiermee Bert Natter op. Met datzelfde boek werd Franca Treur trouwens ook genomineerd voor de AKO Literatuurprijs én de NS Publieksprijs.

De jury bestond dit jaar uit Hans Keller (voorzitter), Martin Mooy, Wineke de Boer, Rosemarie Still, Monique Warnier en Dirk Leyman, de Papieren Man.
Naast Franca Treur werden ook volgende beginnende schrijvers genomineerd: Michiel Klein Nulent (De tram van half zeven), Anke Scheeren (De mooiste dagen zijn het ergst), Joost Vandecasteele (Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij) en Ivo Victoria (Hoe ik nimmer de ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won. En dat het me spijt).

"Dorsvloer vol confetti is een debuut dat in niets onder hoeft te doen voor een roman van een rijpere schrijver. Een roman waarbij vorm en inhoud naadloos
op elkaar aansluiten en een subtiele gelaagdheid vertonen. Een uitzonderlijke,
tijdloze roman die het begin is van wat een prachtig oeuvre gaat worden, van een
schrijfster in hart en nieren.
Uit het juryrapport"


Meer info via www.manuscripta.nl, www.selexyzdebuutprijs.nl en www.francatreur.nl

0 reacties:

Een reactie posten