Tzum-prijs 2010 voor Tom Lanoye (Sprakeloos)

Cover "Vijftien jaar had de badkamer met de caravanafmetingen probleemloos dienstgedaan, de sporadisch gekneusde knie niet te na gesproken van wie zich, zijn toilet makend of zich scherend voor het lavabootje, te bruusk omdraaide en aan den lijve moest ervaren hoe gering de speling was gebleven tussen rand en wand."

Tom Lanoy ontving voor bovenstaande zin uit zijn meest recente roman Sprakeloos de "kleinste Nederlandstalige literaire prijs", nl. de Tzum-prijs 2010.
Een jury, bestaande uit redactieleden van het literaire tijdschrift Tzum, vond dat hij de mooiste zin van het voorbije jaar had geschreven. Tom Lanoye krijgt een mooie beker en een geldprijs ter waarde van het aantal woorden in zijn zin, zo'n 49 EUR dus.


Er zijn schrijvers die prachtige boeken schrijven, maar geen mooie zinnen. Er zijn ook schrijvers die prachtige zinnen schrijven, maar geen mooie boeken. En er zijn gelukkig schrijvers die prachtige zinnen schrijven in mooie boeken.
Sprakeloos is niet alleen een mooie autobiografische roman over het leven en sterven van de ouders van de schrijver, binnen het boek is Lanoye ook een strijder voor taalgebruik waaruit durf en passie spreekt.
uit het juryrapport

Een overzicht van alle genomineerde zinnen, van o.a. Abdelkader Benali, Joost Vandecasteele en Bart Moeyaert, vind je hier. Tom Lanoye was zelfs genomineerd met 10 zinnen, allemaal uit Sprakeloos.
Vorige winnaars waren o.a. Erwin Mortier (Godenslaap), A.F.Th. van der Heijden (Mim) en Jeroen Brouwers (In het midden van de reis door mijn leven ).Meer info via www.tzum.info

0 reacties:

Een reactie posten