Boterhammen in de Bib: Dirk Verhofstadt - Pius XII en de vernietiging van de Joden

BoterLiteratuur, entertainment, avontuur, politiek, kunst, cultuur. Er is voor elk wat wils. Onze gasten zijn een voor een gedreven vertellers die een uur praten over hun passie en gedrevenheid.
Op maandag 18 oktober is Dirk Verhofstadt te gast in de Kortrijkse bibliotheek.

Op 9 oktober 1958 stierf Pius XII, de meest besproken paus uit de wereldgeschiedenis. De hele christelijke wereld en vooral de Romeinen rouwden om het verlies van hun paus die de Heilige Stad quasi ongeschonden door de oorlog had geleid.
Velen beschouwden hem als een van de grootste pausen ooit tot Rolf Hochhuth in 1963 zijn controversiële toneelstuk Der Stellvertreter opvoerde waarin hij stelde dat de toenmalige paus niets zou gedaan hebben om de jodenvervolging aan te klagen of stop te zetten. Meteen het begin van een heftig debat dat tot de dag van vandaag blijft aanhouden.

Al tientallen jaren debatteren historici over de rol van Pius XII ten aanzien van de Joden voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Hoe stond hij tegenover de nazi-politiek met betrekking tot de Joden? In welke mate was hij op de hoogte van de uitroeiing van de Joden? En hoe reageerde de hoogste morele leider van de wereld op deze dramatische gebeurtenissen?

Dirk Verhofstadt geeft ons een uitvoerige uiteenzetting aan de hand van foto's, archiefbeelden en originele documenten.


Boterhammen in de bib: Dirk Verhofstadt - Pius XII en de vernietiging van de Joden’
maandag 18.10.2010 - 12u15 - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - 5 EUR (6 EUR aan de deur, betalen met opleidingscheques enkel mogelijk bij VormingPlus) - i.s.m. Vorming Plus - meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek en www.vormingplusmzw.be

0 reacties:

Een reactie posten