Debuutprijs 2010 voor Joost Vandecasteele

De Debuutprijs 2010, de prijs voor het beste literaire debuut van een Vlaamse auteur, ging dit jaar naar Joost Vandecasteele (°1979) voor zijn verhalenbundel "Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij" (uitg. De Arbeiderspers). In zijn verhalen beschrijft de auteur over overleven in een vijandige metropolis, omgaan met excessief geweld, ongebreidelde consumptie, leven in een shopping mall, rebellie en irritante exen.

De jury bestond dit jaar uit juryvoorzitter Dirk Leyman (De Morgen & De Papieren Man), Kristoff Tilkin (Humo), Peter Van den Eede (Vooruit), Ilke Froyen (het Beschrijf) en Katrien Jacobs (Behoud de Begeerte). Uit het juryverslag:

De tien verhalen uit Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij denderen aan een helse rotvaart over je heen en zijn als een vernuftig onderaards gangenstelsel met elkaar verbonden. In die aanpak zag de jury ook meteen al de oeuvreschrijver ontkiemen. Duistere steden vol feesten van angsten, pijn én genotzucht zijn het overkoepelende decor in een boek dat vaak met een moddervette stift is geschreven. Omdat Vandecasteele de krachtigste, indringendste stijl heeft van deze debutantenlichting én ook een uitgesproken nieuwe stem vormt, kroont de jury uiteindelijk de verhalenbundel Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij tot laureaat van de Debuutprijs 2010.

Het volledige juryverslag kun je hier lezen. De prijs, ter waarde van €6200, wordt op de vooropening van de Boekenbeurs, op 30 oktober 2010, aan de auteur uitgereikt.

(via: boek.be)

Meer info: www.boek.be, www.joostvandecasteele.be

0 reacties:

Een reactie posten