"Guardian children's fiction prize 2010" voor Michelle Paver


De Britse jeugauteur Michelle Paver won de jaarlijkse Guardian children's fiction prize 2010 met haar jeugdboek "Ghost Hunter" (Ndl. editie: "Torak en Wolf: de geestenjager"), het laatste deel van haar serie "Chronicles of Ancient Darkness" (Ndl. editie: "Verhalen uit een magisch verleden").

De serie volgt de belevenissen van Torak, een jongen die in een fictief historisch tijdperk leeft en ontdekt dat hij kan communiceren met een wolvenjong, waarna de twee onafscheidelijk worden. Voor het laatste deel van de serie bestudeerde Michelle Paver de "wolventaal" in een natuurgebied waar wolven beschermd worden. Haar research voor Ghost Hunter bracht haar ook naar Lapland om rendieren en edelherten te bestuderen.

De shortlist van de Guardian children's fiction prize 2010 bestond uit:
  • Now door Maurice Gleitzman
  • Unhooking the Moon door Gregory Hughes
  • The Ogre of Oglefort door Eva Ibbotson
  • Ghost Hunter door Michelle Paver
De Guardian children's fiction prize werd voor het eerst uitgereikt in 1967. De literaire prijs is uniek omdat door de jeugdauteurs zelf wordt gejureerd en omdat de prijs maar één keer door een jeugdauteur kan gewonnen worden. Winnaars van vorige edities waren o.a. Ted Hughes, Jacqueline Wilson, Anne Fine and Philip Pullman.

(via: The Guardian)

Meer info: Guardian children's fiction prize, www.michellepaver.com

0 reacties:

Een reactie posten