Harry Mulisch is overleden

De Nederlandse auteur Harry Mulisch is zaterdagavond op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn uitgeverij De Bezige Bij vandaag bekendgemaakt. Mulisch overleed aan de gevolgen van kanker.
Mulisch werd geboren in Haarlem op 29 juli 1927. Hij debuteerde als schrijver in 1947 met het verhaal De kamer in Elseviers weekblad, waarvoor hij ook reportages schreef over het proces tegen de Duitse oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann in 1961.

Nadat hij in Nederland zijn naam als auteur vestigde met onder andere Het zwarte licht (1956), Het stenen bruidsbed (1959), De toekomst van gisteren (1972) en Twee vrouwen (1975), verwierf hij ook internationale bekendheid met De Aanslag (1982), waarvan meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht. Het boek, over de represailles tegen een Haarlemse familie naar aanleiding van een aanslag op een collaborateur, een politie-officier en NSB-lid, werd ook verfilmd.

In 1992 verscheen zijn magnum opus De ontdekking van de hemel: 901 bladzijden en 65 hoofdstukken, een roman waarin hij zijn voorliefde voor mythologie en filosofie botviert. Mulisch wordt gerekend tot de Grote Drie van Nederland, samen met Willem Frederik Hermans en Gerard Reve. Zelf is hij één van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers.
Hij werd talrijke malen onderscheiden: Constantijn Huygensprijs (1977) en de P.C. Hooft-prijs (1977) voor zijn gehele oeuvre, de Prijs der Nederlandse Letteren voor zijn oeuvre (1995). In 2007 werd De ontdekking van de hemel verkozen tot beste Nederlandstaligee roman aller tijden.

Heb je zelf mooie herinneringen aan de boeken van Mulisch? Pen ze dan gerust neer op onze blog.

(Bron: Belga)

0 reacties:

Een reactie posten