Mario Vargas Llosa wint Nobelprijs Literatuur 2010

De Nobelprijs Literatuur 2010 werd vandaag, door het Karolinska Instituut in Stockholm, toegekend aan de Peruviaanse auteur Mario Vargos Llosa (°1936). De jury kende de prijs aan Llosa toe voor "zijn cartografie van machtsstructuren en zijn scherpe beelden van het verzet, de opstand en de nederlaag van het individu."

De auteur schreef meer dan dertig romans, toneelstukken en essays waaronder "Het groene huis" en "Het ongrijpbare meisje". In 1959 debuteerde hij met zijn verhalenbundel "De jonge honden van Miraflores", in 1981 brak hij internationaal door met zijn roman "De oorlog van het einde van de wereld".

Mario Vargas Llosa is de de eerste Latijns-Amerikaanse auteur die de Nobelprijs voor de literatuur wint sinds de Colombiaanse Gabriel García Márquez in 1982. In 1995 won hij de Cervantesprijs, de belangrijkse literaire prijs van de Spaanstalige wereld.

In 1990 was Vargas Llosa kandidaat bij de presidentsverkiezingen in Peru. Hij verloor die onverwacht van zijn politieke rivaal Alberto Fujimori. Het autobiografische boek "De vis in het water" behandelt deze politieke periode in zijn leven. Zijn nieuwe roman, "De droom van de Kelt" (El Sueño del Celta), over de Ierse mensenrechtenstrijder Roger Casement, die opkwam tegen de slavenpraktijken in Belgisch-Kongo, verschijnt op 4 november .

Hieronder vind je een themalijst van de boeken van Mario Vargas Llosa die je kunt ontlenen in de Kortrijkse bib:

Nobelprijs 2010 Mario Vargas Llosa
(via: nobelprize.org)

Meer info: www.mvargasllosa.com, nobelprize.org

0 reacties:

Een reactie posten