Themalijst : Catherine Deneuve

Catherine Deneuve te gast op Filmfestival Gent. Op zaterdag 16 oktober vindt de Belgische première van ‘Potiche’ plaats, de nieuwe film van de succesvolle Franse regisseur François Ozon, die één van de blikvangers was op het Filmfestival van Venetië. Ozon komt de film zelf voorstellen in Gent, en brengt naast de Belgische acteur Jérémie Renier niemand minder dan hoofdrolspeelster en superster Catherine Deneuve mee.

Voor die gelegenheid maakte de Beeld & Geluidafdeling van de Bib volgend portet. Catherine Deneuve (Parijs, 22 oktober 1943) is een Franse actrice. Zij is de zus van Françoise Dorléac. Hun ouders Maurice Dorléac en Renée Deneuve waren eveneens acteur. Deneuve, die zes dagen na haar bezoek haar 67ste verjaardag viert, is een icoon dat de film ver overstijgt. Ze geldt als dé Franse vrouw, getuige het feit dat ze in de jaren 80 model stond voor Marianne, het symbool van de Franse republiek. Ze was de muze van modekoning Yves Saint Laurent, heeft haar eigen parfum en ontwerpt schoenen en juwelen.

Bovenal is ze een weergaloze actrice. Haar eerste grote rol speelde ze in 1963 in Le vice et la vertu van Roger Vadim, met wie ze een zoon kreeg, Christian. Daarna volgden films met ronkende titels als Les parapluies de Cherbourg (1964) en Les demoiselles de Rochefort (1967), die haar de status van vedette bezorgden. Deneuve werkte met de grootste Franse maar ook buitenlandse regisseurs: van Luis Buñuel (Belle de jour) over Roman Polanski (Repulsion) en François Truffaut (Le dernier métro) tot Lars Von Trier (Dancer in the dark).

Deneuve was acht jaar getrouwd met de Britse fotograaf David Bailey. Dat huwelijk eindigde toen ze met de Italiaanse acteur Marcello Mastroianni een dochter kreeg, Chiara. In 1985 stond zij model voor Marianne, het nationale symbool van Frankrijk.

Onderstaande titels besteld en hopen wij binnenkort in de collectie te kunnen brengen:
1965: Repulsion van Roman Polanski
1967: Les Demoiselles de Rochefort van Jacques Demy.
1970: Tristana van Luis Buñuel.
1979: À nous deux van Claude Lelouch.
1980: Le dernier métro van François Truffaut

Minder gekend is dat Catherine ook zingt, probeer eens de cd Souviens-toi de m’oublier (1989)

In de Volwassenenafdeling vind je het boek Roger Vadim : Bardot, Deneuve & Fonda, openhartige memoires (1987) – M 48630

Lijst van haar bekendste films
1964: Les Parapluies de Cherbourg
1967: Belle de jour
1970: Peau d'âne
1992: Indochine
2000: Dancer in the Dark
2001: 8 Femmes
2001: Je rentre à la maison
2004: Les Temps qui changent
2008: Un conte de Noël
2009: La fille du RER

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopvoorstel indienen via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

0 reacties:

Een reactie posten