Jenny Smelik-IBBY-prijs 2010 voor Edward van de Vendel

Vandaag wordt de Jenny Smelik-Ibby prijs 2010 uitgereikt aan Edward van de Vendel en Anoush Elman voor hun jeugdroman De Gelukvinder . Ze winnen samen de geldsom van 2000 EUR voor het verhaal van de 16-jarige Hamayun die uit Kabul moest vluchten en uiteindelijk in Nederland terechtkomt.
Shaun Tan kreeg dan weer een eervolle vermelding voor De Aankomst.

Deze literaire Nederlandse prijs, ter herinnering aan de jeugdboekenschrijfster Jenny Smelik-Kiggen, wordt tweejaarlijks uitgereikt door IBBY Nederland. Hun voornaamste doel is om jeugdauteurs en -illustratoren aan te moedigen hun werk te richten naar kinderen uit etnische minderheden om zo het begrip voor de verschillende culturele groeperingen in de samenleving te verbeteren.
De jury was unaniem in haar oordeel over het prijswinnende boek, De Gelukvinder. In dit boek wordt zeer voelbaar gemaakt hoe het is om vluchteling te zijn. De fraaie literaire structuur helpt daar zeker aan mee. Het toneelstuk van de hoofdpersoon fungeert als een aanklacht. Het spreekt als tijdsdocument Nederlanders, westerlingen aan. Het open eind van het verhaal met twee mogelijkheden ervoer de jury als indrukwekkend. Het verhaal biedt een goed tegenwicht aan het groeiend wantrouwen in de hedendaagse maatschappij.
Uit het juryrapport

Meer info via www.ibby.org en IBBY Nederland

0 reacties:

Een reactie posten