National Book Awards 2010: de winnaars



Onlangs werden de winnaars van de 60e editie van de prestigieuze National Book Awards bekendgemaakt. In de categorie non-fictie won de iconische rockdichteres, "Godmother of Punk", Patti Smith met haar boek "Just kids" waarin ze haar leven beschrijft in het New York van de jaren '60 en '70, haar relatie met fotograaf Robert Mapplethorpe en hun langdurig verblijf in het legendarische Chelsea Hotel.

In haar speech hield Patti Smith een opmerkelijk betoog voor het papieren boek als "het meest waardevolle van alle materiële objecten omdat het niet alleen mooi is wanneer je het opent maar ook omdat het nooit stopt met geven". De zangeres richtte zich ook tot de uitgeverswereld met de boodschap "Er is niets mooier dan een boek, het papier, de lettersoort", zei de zangeres. "Alsjeblieft, hoe ver we op technologisch vlak ook vooruitgaan, laat het boek nooit verdwijnen".

De schrijfster Jaimy Gordon won in de categorie fictie met haar vierde roman, "Lord of misrule", een verhaal dat zich afspeelt in West-Virginia, in de harde, competitieve wereld van het paardenrennen waarin een ruiter die zijn stal wil redden.

In de categorie poëzie won de Amerikaanse dichter Terrance Hayes met zijn vierde gedichtenbundel, "Lighthead", waarin hij de grenzen verkent tussen verhalen en zang, geïnspireerd op het Japanse Pecha Kucha concept.

De jeugdschrijfster Kathryn Erskin won in de categorie jeugdliteratuur met haar boek "Mockingbird" waarin ze de leefwereld beschrijft van Caitlin, een de 11-jarig meisje met het Aspergersyndroom, die ontdekt dat de wereld niet enkel bestaat uit zwart en wit maar juist heel kleurrijk, rommelig en mooi is.

De schrijver en journalist Tom Wolfe (o.a. "Bonfire of the vanities", "The right stuff" en "The Electric Kool-Aid Acid Test") kreeg de "Medal for Distinguished Contribution to American Letters" toegekend voor zijn uitzonderlijke bijdragen als auteur, journalist en als een van de stichters van het "New Journalism", een vernieuwende literaire beweging in de Verenigde Staten.

Meer info: www.nationalbook.org

0 reacties:

Een reactie posten