Prix Goncourt 2010 voor Michel Houellebecq

De controversiële, Franse auteur Michel Houellebecq (°1958) won de Prix Goncourt met zijn boek "La carte et le territoire" ("De kaart en het landschap"). De Prix Goncourt is een van de belangrijkste literaire prijzen in de Franse literatuurwereld.

La carte et le territoire is de vijfde roman van Michel Houellebecq. Het boek vertelt het biografisch en creatief levensverhaal van Jed Martin, een Franse kunstenaar die
doorbreekt in de kunstwereld en steenrijk wordt. Martin eindigt echter in eenzaamheid, werkend aan een oeuvre over de teloorgang van de westerse maatschappij. In het boek speelt ook het treffende alter ego van Houellebecq een belangrijke rol, in de figuur van een eenzame, misantropische en aan drank verslaafde auteur, die alleen met zijn hond in Ierland woont.

"Enfant terrible" Michel Houellebecq brak midden de jaren 90 door in Frankrijk met "De wereld als markt en strijd". Eind de jaren 90 behaalde hij wereldwijd succes met "Elementaire deeltjes". De voorbije tien jaar werd de auteur meermaals aanzien als favoriet voor de Prix Goncourt, maar hij greep steeds naast de onderscheiding.

De Nederlandse vertaling van het boek verschijnt volgend jaar bij uitgeverij De Arbeiderspers.

Michel Houellebecq over de Prix Goncourt:



De Prix Renaudot, de kritische tegenhanger van de Prix Goncourt, werd dit jaar uitgereikt door een vakjury van journalisten aan de Franse auteur en cineaste Virginie Despentes (°1969) voor haar boek "Apocalypse bébé". De auteur is vooral gekend voor de verfilming van haar controversiële debuutroman "Baise-moi".

Apocalypse bébé is een "road-book" waarin Lucie, een gedesillusioneerde privé-detective, op zoek moet naar Valentine Galtan, een weggelopen adolescente. Ze vormt een team met "de Hyena", een ontvlambare collega-detective die er radicale methodes op na houdt. Samen doorkruisen ze Frankrijk en Spanje tot in Barcelona, op zoek naar Valentine.

Meer info: www.academie-goncourt.fr, www.houellebecq.info, www.renaudot.com

0 reacties:

Een reactie posten