European Film Awards 2010

Zaterdag werden de 23e European Film Awards uitgereikt in Tallinn (Estland), de Europese culturele hoofdstad 2011.
Grote winnaar werd Roman Polanski met zijn film The Ghost Writer. Hij verzilverde maar liefst zes van de zeven nominaties in volgende categorieën:

Daarnaast won Samuel Maoz met Lebanon de Carlo Di Palma European Cinematographer Award én de Prix Fipresci. Beste actrice werd Sylvie Testud (Lourdes), The illusionist van Sylvain Chomet won de award voor beste Animated Feature Film en de award voor Beste Kortfilm was voor Hanoi-Warszawa van Katarzyna Klimkiewicz.
De Lifetime Achiement Award werd uitgereikt aan Bruno Ganz en de oeuvreprijs ging naar componist Gabriel Yared. De laatste awards waren voor Luc Barnier & Marion Monnier voor de miniserie Carlos (European Editor), de documentaire Nostalgia de la Luz van Patricio Guzmán (Prix Arte) en producer Zeynep Özbatur Atakan (Prix Eurimages).

De publieksprijs (People’s Choice Award for Beste European Film) werd gewonnen door de Belgische kortfilm Mr. Nobody van Jaco Van Dormael. Er waren nog twee andere Belgen genomineerd, nl. Ben Stassen met Sammy’s adventures en Nathalie Teirlinck met Venus vs me, maar zij vielen net buiten de prijzen.

Als filmmaker moet je weten hoe je je publiek behaagt; ik weet niet hoe je dat doet. Elke film is een boodschap in een fles die je in zee gooit. Je weet niet of je een antwoord zult krijgen. Deze prijs is een onverwacht antwoord.
Jaco Van Dormael

De European Film Academy werd opgericht in 1988 en verenigt nu al ruim 2300 filmmakers die één gezamenlijk doel voor ogen hebben, nl. het promoten van de Europese filmcultuur.

Meer info via www.europeanfilmacademy.org

0 reacties:

Een reactie posten