In memoriam: Henri van Daele

Gisteren overleed Henri van Daele (°Zele) op 64-jarige leeftijd. Deze Vlaamse jeugdauteur heeft een uitgebreid oeuvre van zo'n 150 titels aan jeugd- en volwassenboeken bijeengeschreven, waarvan Pitjemoer wellicht zijn bekendste werk is.
Zijn carrière begon Henri van Daele met het schrijven van cursiefjes, maar de verhalen die hij maakte voor de Vlaamse Filmpjes betekenden zijn eigenlijke debuut. Later schreef hij ook columns en stripscenario's en bewerkte hij tal van klassieke verhalen (o.a. Tijl Uilenspiegel en Reinaert de Vos). Daarnaast werkte hij eveneens als vertaler, copywriter en journalist.
Henri van Daele won tal van (internationale) literaire prijzen en ontving in 2007 ook het ereteken van Ridder in de Kroonorde.

In onze online bibcatalogus vind je uiteraard heel wat boeken terug van Henri van Daele die je kunt raadplegen en/of ontlenen.
Men zegt wel eens dat de Vlaamse Filmpjes Vlaanderen hebben doen lezen. Daar heeft Henri van Daele alleszins een zeer groot aandeel in gehad. [...] Het oeuvre dat Henri van Daele ons als kinder- en jeugdboekenauteur nalaat, is zoals de titel van een van zijn bekendste boeken, een tuin om in te spelen. Schijnbaar moeiteloos schakelde hij in leeftijd en genre. Van jong naar ouder, van pure fictie en fantasie naar historisch werk, inclusief zijn bewerkingen van historische klassiekers', aldus nog het persbericht van de minister.
Joke Schauvliege over Henri van Daele
Meer info: www.henrivandaele.be

0 reacties:

Een reactie posten