P.C. Hooftprijs 2011 voor H.J.A. Hofland

Gisteren werd Hendrik Jan Anton Hofland (1927) uitgeroepen tot winnaar van de P.C. Hooftprijs 2011, dat dit jaar specifiek wordt toegekend in het genre essay. Hij zal de prijs van 60 000 EUR volgend jaar op 19 mei in ontvangst mogen nemen.
Niemand hier te lande heeft de afgelopen zestig jaar zo nauwlettend en tegelijk zo gedistantieerd, zo scrupuleus en tegelijk met zoveel sprezzatura, én met een van ijzeren discipline getuigende volharding en continuïteit de maatschappelijke
toestand gepeild. […] De paradox van Hoflands zowel gedistantieerde als geëngageerde houding wordt opgelost in de subtiliteit en de souplesse van zijn
virtuoze omgang met het woord.
Uit het juryrapport

Als romancier, essayist, journalist, criticus, columnist en commentator heeft H.J.A. Hofland in zijn lange carrière een indrukwekkend oeuvre bijeengeschreven, al dan niet onder zijn pseudoniem S. Montag.

In onze bibcatalogus zijn o.a. deze werken van hem terug te vinden en uit te lenen:
De kronieken van S. Montag, Tinguely, Cicero consultants, De draagbare Hofland, Het dieptste punt van Nederland, Man van zijn eeuw, De wording van het Wilde Oosten, We passeerden het vrijheidsbeeld, Betrekkelijke kleinigheden waarin opgenomen mensen en dier, Guerrilla-oorlogvoering, De alibicentrale, Nacht over Alicante, Een oplettende voorbijganger en De Zippo van ’14-’18.

Eerdere winnaars van de P.C. Hooftprijs voor essay zijn o.a. Abram de Swaan (2008), Frédéric Bastet (2005), S. Dresden (2002), Arthur Lehning (1999) en K. Schippers (1996).

Meer info via www.pchooftprijs.nl

0 reacties:

Een reactie posten