zondag 28 februari 2010

Biblioquotes : Jef Geeraerts


© Ellen GoovaertsMijn grootvader hield zich heel intens met mij bezig, heeft me leren lezen en schrijven nog voor ik naar de lagere school ging. Hij beantwoordde mijn duizenden vragen want ik was zeer nieuwsgierig. Hij beantwoordde deels naar waarheid en deels met gefantaseerde verhalen. Ik geloofde hem onvoorwaardelijk.
Ik mocht op straat spelen, kwam zo in contact met het gemene volk en leerde lelijke woorden en de kunst van het overleven op straat. Zo had ik al snel door dat het woord een middel was om te manipuleren en vertelde die straatjongens gefantaseerde verhalen, over hoe ik in de jungle jaagde.
Schrijver kan je alleen worden als je fulltime schrijft.
Eigenlijk schrijf ik niet graag maar er spoken altijd ideeën door mijn hoofd en dan denk ik ‘Hier wil ik iets over schrijven’. Als mijn kop zo barstensvol gedachten zit - ik noem dat ‘de grote chaos’ - dan probeer ik door middel van het schrijven weer orde te scheppen.
Ik ben altijd leergierig gebleven. Ik heb een heleboel interessante vrienden, allemaal mensen die gespecialiseerd zijn in iets. Dokters, advocaten, biochemici. Ik moet mijn broek niet in bibliotheken verslijten om dingen op te zoeken, ik kan het hen vragen"
(bron tekst / foto © Ellen Goovaerts)

(Jef Geeraerts, 80e verjaardag)

vrijdag 26 februari 2010

VIDEO: "Papieren oorlog" door Makaio Tisu

De verbeelding overstijgt woorden in dit kortfilmpje met origami en 3D animatie van Makaio (Matthias) Tisu waarin twee kinderen een klein oorlogje spelen met papieren objecten. Wellicht een ideale afsluiter van de week en de inspiratie voor een weekend vol kwajongens of -meisjesstreken.

Patrick Pitteman : Geeuwende Eeuwen

Patrick Pitteman heeft universitaire diploma's inzake communicatiewetenschappen. Hij staat bekend voor z'n non conforme optredens op televisie, redactionele medewerking aan Franstalige en Nederlandstalige kranten evenals houdt hij diverse tentoonstellingen van zijn meesterlijke olieverfschilderijen.

Geeuwende Eeuwen is volgens de auteur zelf "het beste grondige poëtische pornoroman van deze eeuw over sexualiteit, kunst en (verloren) macht."

(bron: tekst omslag)

Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. Deze Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.

donderdag 25 februari 2010

Vrij-Spraak: Lezing door Herman De Ley: "filosofie en levenskunst in de Griekse Oudheid"

detail uit

Onder de koepelnaam "Vrij-Spraak" organiseert de Kortrijkse bibliotheek samen met Vormingplus en het vrijzinnig centrum Mozaïek een reeks filosofische lezingen over het thema "levenskunst". Op maandag 1 maart a.s. behandelt gastspreker Herman De Ley de oorsprong van de levenskunst in de Griekse Oudheid.

In de vijfde eeuw voor onze tijdrekening onderging de Griekse, met name de Atheense samenleving een proces van modernisering en rationalisering. In deze context werd de inrichting van het menselijk leven steeds meer gezien als levens-kunst, naar analogie met de ‘technè’, het ambachtelijk vakmanschap – in de eerste plaats de geneeskunde.

De paradigmatische betekenis van de "technai" voor Plato en Aristoteles, en de ideologische omkering die hen ertoe bracht de vrije vakwerklui zelf hun ethisch-politieke "rechten" te ontzeggen, toont de spreker aan in met name de "Nicomachische Ethiek" van Aristoteles.

Herman De Ley is emeritus prof. Antieke Filosofie aan de UGent. Op zijn webstek vindt men een schat aan informatie, waaronder een heuse Aristoteles-syllabus: www.flwi.ugent.be/cie/aristoteles/index.htm


Lezing door Herman De Ley: "filosofie en levenskunst in de Griekse Oudheid" - 1 maart 2010 - 20u15-22u - € 8 - Vormingplus, Wandelweg 11, Kortrijk - info en inschrijvingen: 056 26 06 00 of info@vormingplusmzw.be

Boekenpauw en Boekenleeuw 2010

Enkele weken vóór de jeugdboekenweek reikt boek.be jaarlijks de Boekenpauw en Boekenleeuw uit aan de beste Vlaamse jeugdillustratoren en -auteurs.

Kathleen Vereecken wint de Boekenleeuw voor haar boek Ik denk dat het liefde was. Ze ontvangt hiervoor een gouden speld en een geldprijs van 2500 EUR.
Met de Boekenleeuw wordt de auteur bekroond van het beste kinder- of jeugdboek van het afgelopen jaar.

De Boekenwelpen gaan naar Laure Van den Broek (De 17e zomer van Maurice Hamster) en Peter van Olmen (De kleine Odessa). Beide krijgen voor deze eervolle vermelding een zilveren speld.



De prijs voor de illustrator van het best geïllustreerde kinder- of jeugdboek gaat naar André Sollie voor De Zomerzot. Als winnaar van de Boekenpauw ontvangt ook hij een gouden speld en een geldprijs van 2500 EUR.

De Boekenpluimen zijn voor Carll Cneut (Fluit zoals je bent) en Gerda Dendooven (Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam). Als laureaten van deze eervolle vermeldingen ontvangen zij elk een zilveren speld.


Meer info via www.boek.be

Nieuw: themalijst mandoline en banjo

De nieuwe themalijst "Mandoline en banjo" biedt je een selectie uit het aanbod mandoline- en banjomuziek in de afdeling Beeld en Geluid van de Kortrijkse bib. Ontdek deze bijzondere instrumenten en beleef alvast veel kijk- en luisterplezier!

De themalijst kan je hier downloaden (pdf, 7.8mb). Of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via "Scribd", onze handige pdf viewer van dienst:
Themalijst mandoline en banjo

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/leestips

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kan je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

woensdag 24 februari 2010

Bookseller/Diagram Prize voor de "vreemdste boektitel": stem nu!

De "Bookseller/Diagram Prize (for the Oddest Title of the Year)" is een humoristische literaire prijs die elk jaar wordt uitgereikt aan het boek met de vreemdste titel. De prijs is genoemd naar Diagram Group, een grafisch ontwerpbureau in Londen en het Britse uitgeversmagazine The Bookseller.

Het winnende boek wordt sinds 2000 bepaald door publieksstemmen op de website van The Bookseller. De literaire prijs is echter niet vrij van enige controverse. De prijs werd twee keer niet uitgereikt omdat geoordeeld werd dat de shortlist geen titels bevatte die vreemd genoeg waren en er was controverse om de laatste winnaar, "The 2009-2014 World Outlook for 60-milligram Containers of Fromage Frais" (vrije vert.: "De wereldvooruitzichten voor 2009-2014 voor bakjes van 60 milligram kwark"), omdat het boek niet werd geschreven door de auteur, Philip M. Parker, maar door een machine die Parker uitvond.

De shortlist voor 2010 bestaat dit jaar uit volgende vreemde titels:

  1. The Changing World of Inflammatory Bowel Disease - Ellen Scherl and Marla Dubinsky
  2. Collectible Spoons of the 3rd Reich - James A Yannes
  3. Crocheting Adventures with Hyperbolic Planes - Daina Taimina
  4. Governing Lethal Behavior in Autonomous Robots - Ronald C Arkin
  5. What Kind of Bean is this Chihuahua? - Tara Jansen-Meyer
  6. Afterthoughts of a Worm Hunter - David Crompton
Stemmen kan op de website van The Bookseller (linkerzijde van de website, onderaan). De winnaar wordt op 26 maart bekend gemaakt.

(via: De Papieren Man)


Meer info en stemmen op: www.thebookseller.com

Karel Cambien : De Croo met twee nullen

Politici hebben het moeilijk om zichzelf te relativeren. Dat vindt Herman De Croo, die best wel met zichzelf kan lachen.
"Als ze me vragen hoe De Croo precies wordt geschreven, antwoord ik altijd: met twee nullen!"

Het is maar één van de circa duizend oneliners die de 'vader van alle Belgische politici' de voorbije twintig jaar uit zijn mouw schudde. Herman De Croo staat 'par excellence' bekend om zijn onnavolgbare oneliners, waarmee hij alles en iedereen kapittelt: zijn politieke mede- en tegenstanders, maar ook zichzelf, het politieke bestel, Open VLD, de wereldpolitiek en de wereldleiders, zijn eigen Brakel, het koningshuis, en wat al niet meer.
De Croo doet dat nu eens op bijzonder humorisitische wijze, dan weer vlijmscherp of met volzinnen die zwanger zijn van beeldspraak of doordenkers. Maar altijd zo raak als het maar zijn kan.

Voor dit boek doorworstelde Karel Cambien duizenden kranten- en tijdschriftenartikels uit de Belgische media over een periode van ruim twintig jaar om er de betere oneliners uit te halen...


(bron: tekst omslag)

Wat is de Kortrijkse Reeks ?
In 1967 werd gestart met de uitbouw van een “Kortrijkse Reeks”. Een verzameling van gedrukte en audiovisuele materialen die Kortrijk en Kortrijkse auteurs als thema hebben. Deze Kortrijkse reeks wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal.

dinsdag 23 februari 2010

"Divers in the rain" wint Grote Prijs Anima 2010 voor beste internationale kortfilm



De Estlandse, middellange animatiefilm "Divers in the rain" ("Tuukrid Vihmas") van Olga Parn en Priit Parn won de Grote Prijs voor de beste internationale kortfilm op het 9-daagse Anima, het internationaal festival van de animatiefilm in Brussel. Volgens de jury:
voor het uitzonderlijk script vol verrassende en humoristische wendingen en voor de poëtische kwaliteiten van design en animatie die samen een surrealistisch en memorabel verhaal vertellen.
In de categorie studentenfilms was het Bella Szederkenyi (Hongarije) die de jury met "Orsolya" wist te bekoren. Orsolya is een eindwerk van de Moholy-Nagy University of Art and Design van Boedapest. In de Belgische competitie won de kortfilm "Grise mine" van Rémi Vandenitte de Grote Prijs van de Franse Gemeenschap.

Een overzicht van de vele prijzen die uitgereikt werden op het Anima kun je vinden op www.animatv.be.

Wil je een "best of" van voorgaande edities van Anima nog eens bekijken? Dan vind je de "Best of Anima" dvd's terug in de afdeling Beeld en Geluid van de Kortrijkse bib!

(Via: Anima)

Meer info: www.animatv.be,

maandag 22 februari 2010

VIDEO: Bib Unplugged - Gulder & Ikke


De eerste sessie van Bib Unplugged ging door op donderdag 18 februari met een live-optreden van de groep Gulder & Ikke in de afdeling beeld en geluid van de Kortrijkse Centrale Bibliotheek.

De groep "Gulder & Ikke" brengt West-Vlaamse kleinkunst. Zij bestaan uit een singer-songwriter gitarist, een pianist-trombonist en een celliste. Gulder en Ikke kaapte in 2009 bijna de Nederpopprijs weg, maar strandde in de halve finale. Niettemin, een parel om naar te luisteren.

Op donderdag 18 maart gaat de tweede sessie van Bib Unplugged door en is het Conservatorium van Kortrijk te gast in de Kortrijkse bibliotheek.

Meer info: Bib Unplugged, website Gulder & Ikke, Myspace Gulder & Ikke

Nieuw: themalijst "Waargebeurd"

De nieuwe themalijst "Waargebeurd" geeft je een volledig overzicht van het boekenaanbod in de Kortrijkse bib dat gebaseerd is op waargebeurde feiten, echte verhalen en echte mensen.

De themalijst kan je hier downloaden (pdf, 1.2mb). Of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via "Scribd", onze handige pdf viewer van dienst:

Themalijst Waargebeurd

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/leestips

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kan je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kan je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

vrijdag 19 februari 2010

Biblioquotes: Nonkel Bob Davidse

Vrolijke vrolijke vrienden
vrolijke vrienden, dat zijn wij
Vrolijke vrolijke vrienden
vrolijke vrienden, dat zijn wij

Als wij samen gaan kamperen
naar het bos of naar de hei
Dan klinkt het wel duizend keren
vrolijke vrienden dat zijn wij

's Morgens komt de zon ons wekken
en de vogels zingen blij
Dan is 't tijd dat wij gaan trekken
door de duinen, bos of hei

Twee of drie die koken 't eten
brengen lekk're dingen mee
Dat is iets dat wij wel weten,
wie op kamp is eet voor twee!

En gaat stil de avond komen,
zingen, dansen wij bij 't vuur
Tot wij in ons tent gaan dromen
in het late, late uur!

Muziektheater "Nachtevening"

Na het door publiek en pers fel gesmaakte "Naar Medeia", staat Inne Goris met "Nachtevening" opnieuw in Kortrijk. Het eerste deel rond de theaterklassieker "Medeia" maakt ze o.a. in Kunstencentrum Buda, voor dit tweede deel slaat ze de handen ineen met LOD.

Nachtevening is een uitgezuiverde zintuiglijke voorstelling waarin de woorden van Inne Goris en Pieter De Buyssere haken in muziek van Eavesdropper. Een zoektocht waarin twee mensen het strijdperk betreden. Een achtkoppig live koor dwingt hen af en toe stil te staan in een arena vol emoties.

Regie: Inne Goris, tekst: Inne Goris en Pieter De Buysser, spel: Lieve Meeussen en Jorge Jauregui Allue, koor: Eva Vandekerckhove (sopraan), Lies Tousseyn (sopraan), Kristine Dehond (mezzo-sopraan), Aurélie Lierman (mezzo-sopraan), Emanuelle Schotsaert (mezzo-sopraan), Lut Geeraert (alt), tenor & bariton: n.n.b. , muziek: Eavesdropper, productie: ZEVEN & LOD, coproductie: NTGent.


Nachtevening - 24.02.2010 - 20u15 - uitvoerder: LOD & Zeven, Inne Goris - genre: muziektheater - locatie: Schouwburg Kortrijk - prijs: €11

Info en tickets: Uit in Kortrijk, tel. 056 23 98 55

donderdag 18 februari 2010

Opzij Literatuurprijs 2009 voor Minke Douwesz

De Nederlandse schrijfster Minke Douwesz won de Opzij Literatuurprijs voor haar roman "Weg" (uitg. Van Oorschot), een jaarlijkse prijs uitgereikt door het vrouwenblad Opzij, voor het beste literaire werk van een Nederlandstalige schrijfster. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €5000.

Volgens de jury:
Minke Douwesz munt uit in droge, gedetailleerde beschrijvingen van het dagelijks leven van gynaecologe Edit. Haar aflopende liefdesrelatie vormt de harde kern van Douwesz ruim vijfhonderd pagina’s tellende boek. Weg is een onder de huid kruipende scheidingsroman, die doordendert als een stoomwals en net zo verslavend is als een soap.

De jury van de Opzij Literatuurprijs bestond uit auteurs Esther Gerritsen en Pia de Jong, Xandra Schutte (De Groene Amsterdammer), Daniëlle Serdijn (de Volkskrant) en Femke van Wiggen (Opzij). Zij kozen de winnares uit een shortlist van zes titels:

(via: Opzij)

Meer info: www.opzij.nu, www.minkedouwesz.nl

Foto's : Vos en Haas zijn weer van de partij!

Op dinsdag 16 februari 2010 waren Vos en Haas weer op bezoek in de bibliotheek. En ze brachten hun schminkkoffer mee!
Je kan het dus al raden... Vos probeerde er weer een knoeiboel van te maken.


woensdag 17 februari 2010

SOLO SOLI bis: verrassende beelden en geluiden in Kortrijk

SOLO SOLI bis brengt een programma van solerende artiesten dat bol staat van verrassende beelden en begeesterende geluiden. La Rose des vents en Cultuurcentrum Kortrijk bundelen de krachten. Kortrijk serveert solo's in februari en La Rose des vents in maart.

We pikken alvast één voorstelling uit het ruime aanbod die een sterke combinatie van theater en literatuur neerzet:

Lex:

"Lex" is een ritueel, een alternatief Genesisverhaal, een primaire vertelling over wezens in voortdurende metamorfose, ergens gesitueerd in een wereld tussen chaos en kosmos. Acteur Kristof Van Boven schetst een eenzame God in de oertijd voordat hij de mensen schiep. Een onvatbaar wezen op scène in beweging en transformatie. "Lex" verbeeldt niet enkel de vertwijfeling van een goddelijkheid. Het is ook een ode aan het lichaam, aan de schoonheid, aan de taal.

Lex - 27.02.2010 - 21u45 - uitvoerder: Peter Verhelst en Dominique Pauwels - genre: theater en literatuur, dans en ballet - locatie: Budascoop 2 - prijs: € 11/15 (combiticket met José Navas op 27.02.2010)

Info en tickets: Uit in Kortrijk, tel. 056 23 98 55

Het volledige programma van SOLO SOLI bis vind je hier.

Nieuwe DVD's voor januari-februari 2010

De filmcollectie van de Kortrijkse bib breidt maandelijks uit met nieuwe DVD's. In onderstaande lijst vind je een overzicht van de aanwinsten voor de maanden januari-februari die je in de rekken van de afdeling Beeld & Geluid kunt ontdekken:Aanwinsten DVD's januari-februari

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

dinsdag 16 februari 2010

Nieuwe CD's voor januari-februari 2010

De muziekcollectie van de Kortrijkse bib breidt maandelijks uit met nieuwe CD's. In onderstaande lijst vind je een overzicht van de aanwinsten voor de maanden januari-februari die je in de rekken van de afdeling Beeld & Geluid kunt ontdekken:Aanwinstenlijst CD's januari-februari 2010
Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/luistertips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

maandag 15 februari 2010

YouTube bestaat vijf jaar!

Voor de jongeren onder ons is het bijna ondenkbaar, maar zo'n 5 jaar geleden was er nog helemaal geen sprake van Youtube.
Deze populaire videosite ging immers pas op 14 februari 2005 van start, waarbij het eerste filmpje op 23 april van datzelfde jaar online werd geplaatst.
Sindsdien wordt het wereldwijd bekende platform dagelijks bezocht door miljoenen bezoekers die tal van video's bekijken, uploaden en becommentariëren. En dat is ook Google niet ontgaan want in 2006 namen ze het succesvolle YouTube over.

Het is moeilijk te vatten, maar iedere 60 seconden wordt maar liefst twintig uur aan videomateriaal op YouTube geplaatst, goed voor vele honderdduizenden nieuwe video's. Elke dag opnieuw...

Ook de Kortrijkse bib heeft haar eigen YouTube kanaal, waarop er regelmatig nieuwe filmpjes verschijnen van tal van activiteiten, o.a. 'op het nachtkastje van', Kinder- en Jeugdjury, videogametornooien, instructievideo's, workshops enz.

Meer info via www.youtube.com en YouTube Blog

Vandaag: Boterhammen in de bib met Guy Vanthemsche

BoterLiteratuur, entertainment, avontuur, politiek, kunst, cultuur. Er is voor elk wat wils. Onze gasten zijn een voor een gedreven vertellers die een uur praten over hun passie en gedrevenheid.

Vandaag is Guy Vanthemsche te gast in de Kortrijkse Openbare Bibliotheek.

Guy VanthemscheIn 1885 kaapt Leopold II voor de neus van de internationale grootmachten Congo weg, een land dat rijk is aan grondstoffen. Historicus Guy Vanthemsche (Ugent) onderzocht de relaties tussen België en Congo, een nooit eindigende saga.
Zeker nu het land in het post-Mobutu-tijdperk een strijdperk wordt van allerlei mogendheden en bedrijven, dikwijls met de hulp van niet al te zuivere politici en op de kap van een arme bevolking.

Welke invloed heeft Congo uitgeoefend op het 'moederland'. En hoe evolueerden de relaties tussen België en het onafhankelijke Congo/Zaïre, nu de internationale belangstelling voor het land en zijn rijkdommen oplaait en het beleid weer eens discutabel is.


Boterhammen in de bib: Guy Vanthemsche, Congo Vandaag- 15.02.2010 - 12u15 - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - 5 EUR - i.s.m. Vorming Plus - meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek, www.vormingplusmiddenzuidwest.be

vrijdag 12 februari 2010

VIDEO: persartikels zoeken op zoeken.bibliotheek.be



Op de website www.bibliotheek.be vind je allerlei nuttige informatie over de Vlaamse openbare bibliotheken, zoals hun adressen en openingsuren, activiteiten, blogberichten, en veel meer. Via de site krijg je o.a. toegang tot interessante databanken.

Je vindt er meer dan 3.000.000 beschrijvingen uit de 6 grootste bibliotheken in Vlaanderen en ook hun recenste aanwinsten. De website wordt aangevuld met 60.000 pagina's met auteursinformatie en via Digileen kun je wekelijks tot 100 tracks op je pc beluisteren. De website zal in de toekomst ook blijven uitbreiden met extra mogelijkheden.

Ben je op zoek naar persartikels dan kun je via de gebruiksvriendelijke zoekfunctie ook gratis artikels uit de Mediargus persdatabank lezen. Onderstaand instructiefilmpje toont je hoe je te werk kunt gaan:


Meer info: zoeken.bibliotheek.be

Biblioquotes : Willem Vermandere

foto via www.willemvermandere.beCreativiteit is als een kar die je zelf in gang zet maar die vervolgens steeds zwaarder, groter en dus moeilijker te besturen wordt.
Het ene rijmwoord leidt naar het andere en stuurt het verhaal soms in een andere richting.
Je kunt de waarheid maar zingen door de waarheid geweld aan te doen. Verbeelding is zó belangrijk.
Ik merk dat ik bepaalde liedjes die ik vroeger intuïtief heb geschreven nu pas begin te begrijpen. Dat is iets raars, alsof ik met die liedjes op mijn eigen tijd vooruit liep.
Ik heb niet de pretentie overal een antwoord op te hebben - god sta me bij - maar ik probeer met mijn eigen taal, mijn rijmerij, een verhaal te vertellen.
Ik zing vanuit een diepe liefde voor de moedertaal in een multiculurele wereld.
Iedere keer als een liedje op zijn pootjes valt, als een liedje voltooid geraakt is er het contentement, het diepe geluk dat je ervaart.
Zoals ik is er maar één op de wereld, in alle bescheidenheid.


teksten en foto via www.willemvermandere.be

Katie Davies wint Waterstone's Prize 2010

De Britse schrijfster Katie Davies won eerder deze week de Waterstone's Children's Book Prize 2010.
Ze overtuigde de jury met haar debuutroman The Great Hamster Massacre, een komisch moordmysterie voor kinderen vanaf 7 jaar dat grotendeels geïnspireerd is op haar eigen jeugdherinneringen.

Het is trouwens ook voor het eerst dat een boek voor die leeftijdscategorie met de prijs gaat lopen. Op de shortlist stonden nog 8 andere debuterende auteurs.

Eerdere winnaars van deze debutantenprijs zijn o.a. Tom Becker (Darkside), Julia Golding (The Diamond of Drury Lane), Stuart Hill (The Cry of the Icemark), Sally Nicholls (Als je dit leest ben ik dood), Michelle Harrison (The 13 Treasures).


Meer info via www.waterstones.com

donderdag 11 februari 2010

Digitale Week 2010 in Kortrijk



Van 5 maart t.e.m. 12 maart gaat ook in Kortrijk de Digitale Week 2010 door. Het gebruik van de computer, internet en multimedia lijkt evident maar zeker niet voor iedereen. Veel gebruikers vinden dan ook hun weg niet in deze digitale wereld. Daarom slaan de bibliotheek, Vorming Plus en het CVO VIVO de handen in elkaar en bieden ze een resem laagdrempelige activiteiten aan om de digitale kloof te dichten.

Volg een workshop computer voor beginners, leer hoe het internet werkt, organiseer je muziekbibliotheek, orden je digitale foto's en video's, zet je elpees over naar pc, speel met je (klein)kinderen op een Nintendo Wii en verken de vele mogelijkheden van de bibliotheekcatalogus.

Schrijf je in voor deze activiteiten en ontdek een nieuwe wereld!

Vraag een folder met het volledige programma in je bibliotheek, het CVO VIVO of Vormingplus.

Het volledige Kortrijkse programma vind je op www.kortrijk.be/digitaleweek.

Het Vlaamse programma vind je op www.digitaleweek.be/activiteiten-2010.

Meer info: www.kortrijk.be/digitaleweek, www.digitaleweek.be

Poppetje gezien? Kastje dicht. : de foto's



Poppenkastvoorstelling op woensdag 10 februari 2010.

Ook op volgende data kan je nog gratis voorstellingen zien:
10 maart, 14 april, 12 mei en 9 juni 2010.

"Up" wint Annie Awards 2009

De animatiefilm Up (Pixar) kreeg tijdens de 37e editie van The Annie Awards de belangrijkste onderscheidingen uitgereikt, nl. deze voor beste tekenfilm én beste regie (Peter Doctor).
Deze Amerikaanse filmprijs werd door de International Animated Film Society in het leven geroepen in 1972 en is nog steeds dé belangrijkste animatiefilmprijs.



(via)

Meer info via www.annieawards.org en www.pixar.com

woensdag 10 februari 2010

Cobraket: Vlaamse cultuursite voor kinderen en jongeren



Eind januari werd de nieuwe cultuursite Cobra.be gelanceerd als uitvalsbasis voor het hele culturele aanbod van de VRT. Je vindt er o.a. het dagelijkse VRT cultuurnieuws, reportages, recencies en blogs. Op de site vind je verder ook pareltjes uit het VRT archief en wordt er nauw samengewerkt met Cultuurnet Vlaanderen. Via een aangepaste zoekfunctie kun je ook de activiteitencalender van UitinVlaanderen.be doorzoeken. Inmiddels is de site goed op weg om dé cultuursite van Vlaanderen te worden.

Op de site vind je echter ook Cobraket, een cultuursite specifiek gericht op kinderen en jongeren. Deze rubriek zit wat verborgen maar je vindt de link ernaartoe in de rechterkolom van Cobra.be als je wat naar beneden scrolt. CobraKet bundelt cultuurnieuws voor kinderen en jongeren. Geen volledig overzicht maar een selectie uit de mooiste nieuwe voorstellingen, boeken, muziek, en films voor kinderen.

Om zeker in het oog te houden!

(Bron: Focuspunt Jeugdliteratuur)

dinsdag 9 februari 2010

Philippe Van Parijs in Het Penhuis: de foto's



Op zondag 7 februari 2010 ontving Het Penhuis een gast met internationale faam, nl. Philippe Van Parijs.

maandag 8 februari 2010

Bib Unplugged 18 februari 2009: Gulder & Ikke



Op donderdag 18 februari brengt de groep Gulder & Ikke een live-optreden in de afdeling beeld en geluid van de Kortrijkse Centrale Bibliotheek.

De groep "Gulder & Ikke" brengt West-Vlaamse kleinkunst. Zij bestaan uit een singer-songwriter gitarist, een pianist-trombonist en een celliste. Gulder en Ikke kaapte in 2009 bijna de Nederpopprijs weg, maar strandde in de halve finale. Niettemin, een parel om naar te luisteren.

De huidige bezetting sinds 2008 bestaat uit 3 vaste figuren: Philippe Laperre (zang, gitaar), Mirjana Decock (cello, zang) en Pieter Dubois (piano, trombone, gitaar, zang).


Bib Unplugged: Gulder & Ikke - 18 februari 2010 - 17u30 – 18u30 - gratis - Centrale Bibliotheek, afdeling Beeld en Geluid, Leiestraat 30 - meer info: bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00

Meer info: http://www.gulderenikke.be/, Facebook pagina

De Groene Waterman Prijs 2009

Afgelopen vrijdagavond werd op het Antwerpse 'Schoon Verdiep' De Groene Waterman Prijs 2009 uitgereikt. Schepen van Cultuur Philip Heylen overhandigde de juryprijs aan historicus Philipp Blom (Duizelingwekkende jaren). De publieksprijs ging naar Sami Zemni (Het Islamdebat).

De bekende Antwerpse boekhandel organiseert deze literatuurprijs jaarlijks om "boeken die net dat ietsje meer hebben en waarvan de jury en het publiek vinden dat het extra aandacht verdient" in de kijker te plaatsen.

De overige genomineerden op de shortlist waren Peter Handke (Kali), Pepetela (Roofdieren), Atiq Rahimi (Steen van geduld), Alex Ross (De rest is lawaai) en Siep Stuurman (De uitvinding van de mensheid).
Duizelingwekkende jaren is een uitstekende kroniek met drama, passie en ontroering [...], een duizelingwekkend boek dat je moet gelezen hebben om de 20ste eeuw beter te begrijpen".
Uit het juryrapport

vrijdag 5 februari 2010

"Mannen die vrouwen haten" best verkochte boek van 2009

"Mannen die vrouwen haten" van Stieg Larsson was volgens de Stichting CPNB het best verkochte boek van 2009 in de Benelux met een verkoop van 496.918 exemplaren. Het hoogst genoteerde oorspronkelijk Nederlandstalige boek in de Top-100 van de CPNB was "Het diner" van Herman Koch.

In totaal werden vorig jaar zo'n 45,1 miljoen Nederlandstalige boeken verkocht voor een totale omzet van €575 miljoen. Dat is 3% minder dan in 2008. De gemiddelde prijs van het Nederlandstalige boek steeg met 2,9% naar €12,77.

De Millennium-trilogie van de Zweedse schrijver en journalist Stieg Larsson werd in 2009 heel populair. De filmpremière van het eerste deel in de zomer van 2009 zorgde ervoor dat de drie delen gedurende twee weken de top 3 van de best verkopende boeken veroverden. Het tweede en derde deel, "De vrouw die met vuur speelde" en "Gerechtigheid", staan respectievelijk op de 6e en 7e plaats, met ca. 250.000 verkochte exemplaren.

Het boekenjaar 2009 kende echte verkoopsuccessen. Ter vergelijking: in 2008 werden van het best verkochte boek, "De vliegeraar" van Khaled Hosseini, 273.980 exemplaren verkocht terwijl het tweede best verkochte boek in 2009, "Haar naam was Sarah" van Tatiana de Rosnay, 456.821 verkochte exemplaren telde. "Het verloren symbool" van Dan Brown dat in oktober 2009 verscheen, komt op de derde plaats terecht en ging in slechts 10 weken ruim 350.000 keer over de toonbank.

De CPNB Top-100 wordt samengesteld op basis van verkoopgegevens van winkels die onderzoeksbureau GfK Retail & Technology Benelux B.V. verzamelt in opdracht van Stichting Marktonderzoek Boekenvak, aangevuld met opgaven afkomstig van uitgevers en van de boekenclub ECI. De cijfers weerspiegelen de verkoop van het algemene Nederlandstalige boek, dus exclusief school- en studieboeken en boeken in een andere taal.

Bekijk hier de volledige CPNB Top-100 (pdf)

(bron: persbericht CPNB)

Leeskringen Kortrijk: februari 2010

Lees je graag een boek en wil je wel eens weten wat anderen van dat boek vinden? Verschillende leeskringen in en rond Kortrijk lezen graag met je mee. Ze komen enkele keren per jaar samen om een vooraf gelezen boek te bespreken, erover te discussiëren, na te denken, ...

Het zijn stuk voor stuk succesvolle leeskringen die samen met de bibliotheek de passie van het lezen aan de man (of vrouw) brengen.

In februari komen volgende titels aan bod:

  • Mijn leven met Mozart - Eric Emmanuel Schmitt
    Leeskring Athena, 17.02.2010

  • De literaire kring - Marjolijn Februari
    Leeskring Davidsfonds Bellegem, 15.02.2010

  • Het huis van de lijster - Detty Verreydt
    Leeskring KVL Heule, 09.02.2010

  • Is dit een mens - Primo Levi
    Inleider en moderator Magda Ockier
    Leeskring Lucerna, 09.02.2010 om 20u

  • De eenzaamheid van de priemgetallen - Paulo Giordano
    Leeskring Pius , 23.02.2010 om 20u




Meer info via www.kortrijk.be/bibliotheek/leeskringen of neem contact op met de Kortrijkse bib of met één van de leeskringverantwoordelijken.

donderdag 4 februari 2010

Sprinters voor de maand februari


De sprinters voor de maand februari bestaan uit volgende toppers:

  • De eenzaamheid van de priemgetallen van Paolo Giordano

  • De duivenplaag van Louise Eldrich

  • Sprakeloos van Tom Lanoye

  • Het verloren symbool van Dan Brown

  • Medeplichtig van Nicci French

  • De vrouw die met vuur speelde van Stieg Larsson
Wat is een sprinter? De populairste boeken van de maand in de bib. De uitleentermijn van de boeken is 14 dagen en kan niet verlengd worden. Je kunt maar 1 sprinter ontlenen.

Boterhammen in de bib: Guy Vanthemsche

BoterLiteratuur, entertainment, avontuur, politiek, kunst, cultuur. Er is voor elk wat wils. Onze gasten zijn een voor een gedreven vertellers die een uur praten over hun passie en gedrevenheid.

Op maandag 15 februari is Guy Vanthemsche te gast in de Kortrijkse Openbare Bibliotheek.
Guy VanthemscheIn 1885 kaapt Leopold II voor de neus van de internationale grootmachten Congo weg, een land dat rijk is aan grondstoffen. Historicus Guy Vanthemsche (Ugent) onderzocht de relaties tussen België en Congo, een nooit eindigende saga.
Zeker nu het land in het post-Mobutu-tijdperk een strijdperk wordt van allerlei mogendheden en bedrijven, dikwijls met de hulp van niet al te zuivere politici en op de kap van een arme bevolking.
Welke invloed heeft Congo uitgeoefend op het 'moederland'. En hoe evolueerden de relaties tussen België en het onafhankelijke Congo/Zaïre, nu de internationale belangstelling voor het land en zijn rijkdommen oplaait en het beleid weer eens discutabel is.

Boterhammen in de bib: Guy Vanthemsche, Congo Vandaag- 15.02.2010 - 12u15 - Centrale bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk - 5 EUR - i.s.m. Vorming Plus - meer info: www.kortrijk.be/bibliotheek, www.vormingplusmiddenzuidwest.be

woensdag 3 februari 2010

Gratis voorstelling: "Poppetje gezien? Kastje dicht!"

Op woensdagnamiddag 10 februari kunnen kinderen van 4 t.e.m. 8 jaar kennismaken met een levensgrote poppenkast en de figuren die er in leven.
Je kan er luisteren en kijken naar verhalen uit een fantasierijke poppenwereld. Een unieke belevenis!

De gratis voorstelling gaat door in de Kortrijkse Centrale Bibliotheek van 14u tot 15u.
Het aantal plaatsen is beperkt dus je reserveert best op voorhand via bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00.

Poppetje gezien? Kastje dicht! - woensdag 10.02.10 - van 14u tot 15u - Centrale Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - gratis - beperkte plaatsen - reserveren via: bibliotheek@kortrijk.be of 056 27 75 00


Ook op volgende data kun je gratis voorstellingen zien: 10 maart 2010, 14 april 2010, 12 mei 2010 en 9 juni 2010.

In de handige folder "Bibspotter" vind je alle jeugdactiviteiten terug die door de Kortrijkse bib worden georganiseerd. Vraag de folder aan in de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek of download die hier (pdf, 250kb).

dinsdag 2 februari 2010

CultuurPrijzen Vlaanderen 2009

In de Kortrijkse schouwburg werden gisteren voor de 6e keer de CultuurPrijzen Vlaanderen 2009 uitgereikt. Joke Schauvliege, Vlaams minister van leefmilieu, Natuur en Cultuur, reikte aan Eric Antonis de Prijs Algemene Culturele Verdienste van de Vlaamse Gemeenschap uit.
Dit eerbetoon is een bekroning van zijn ganse carrière en hij ontvangt hiervoor een bedrag van zo'n 20 000 EUR.

De winnaars van de elf andere categorieën krijgen naast een geldprijs van 12 500 EUR ook een beeldje mee naar huis, een creatie van Johan Tahon. Zij werden stuk voor stuk bekroond voor hun bijzondere bijdragen aan het Vlaamse cultuurleven het voorbije jaar.

Een overzicht van alle laureaten:

Meer info via www.cultuurprijzen.be

TipTopTien jeugdboekenlijst februari

De TipTopTien jeugdboekenlijst voor de maand februari kan je vanaf vandaag downloaden of online bekijken.

De TipTopTien bestaat telkens uit 10 leuke en interessante leestips die iedere maand door de medewerkers van de jeugdbibliotheek geselecteerd worden. Dit is een greep uit het grote aanbod van de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek van Kortrijk.

De TipTopTien, editie februari 2010, kan je alvast hier downloaden (pdf, 0.5mb) en bekijken via LibraryThing.

Of je bekijkt die gewoon rechtsreeks via Scribd, onze handige pdf viewer van dienst:

TipTopTien februari 2010

Een volledig overzicht van alle themalijsten van de Kortrijkse bib vind je op onze website: www.kortrijk.be/bibliotheek/leestips.

Voor bibliotheekmaterialen die (nog) niet in onze collectie aanwezig zijn, kun je altijd een aankoopvoorstel indienen. Dit kun je via bibliotheek@kortrijk.be, telefonisch op 056 27 75 00 of via het online formulier. Als het werk daarna wordt aangekocht, brengen we je daarvan persoonlijk op de hoogte.

Het Penhuis: Philippe Van Parijs

Op zondag 7 februari ontvangt Het Penhuis een gast met grote internationale faam: Philippe Van Parijs.

Philippe Van Parijs noemt zichzelf geen marxist, maar wordt toch geassocieerd met het 'analytisch maxisme'. Hij is vooral geïnteresseerd in problemen die met sociale rechtvaardigheid te maken hebben en geniet wereldwijde bekendheid als promotor van het basisinkomen.

Zijn doctoraat in de filosofie behaalde aan de Universiteit van Oxford maar studeerde bovendien ook nog economie, recht, sociologie en linguïstiek. Op dit ogenblik doceert hij in Louvain-la-Neuve en Harvard. In 1986 stichtte hij het Basic Income European Network en in 2001 ontving hij de prestigieuze Francquiprijs.

Zijn recente publicaties laten zien dat hij zich ook nauw betrokken voelt met het lot van Europa. Hoewel hij van origine Franstalig is, heeft hij Vlaamse roots en spreekt hij uitstekend Nederlands. In Vlaanderen is Philippe Van Parijs vooral bekend door herhaalde optredens in de radioprogramma's van Jean- Pierre Rondas (Wereldbeeld' & 'Rondas'). Hij publiceerde in 1996 'Solidariteit voor de 21ste eeuw'.
Het Penhuis nodigt Philippe Van Parijs uit om voor de verandering eens de sociale en politieke filosofie in het middelpunt van de wijsgerige aandacht te stellen. We hopen met hem te kunnen praten over de vraag hoe filosofie ons kan helpen om actuele kwesties te verhelderen of zelfs op te lossen.

Gastheer van dienst is Philippe Lepers.

Het Penhuis: Philippe van Parijs - 07 februari 2010 - Oranjerie van het Broelmuseum, Broelkaai 4, Kortrijk - 10u30 - €5 (drankje inbegrepen) - tickets via UiT in Kortrijk, 056 23 98 55 - i.s.m. Cultuurcentrum Kortrijk

maandag 1 februari 2010

Grammy Awards 2010

Tijdens de 52e editie van The Grammy Awards sleepte de R&B zangeres Beyoncé Knowles maar liefst zes Grammy's in de wacht. Ze is hierdoor de allereerste vrouw in de Grammygeschiedenis die zoveel prijzen wint in één prijsuitreiking.

Verder vielen ook Taylor Swift (album van het jaar), Lady Gaga (beste dance-opname), Kings of Leon (beste rocknummer) en The Black Eyed Peas (Beste popperformance) dikwijls in de prijzen.
Ook Michael Jackson werd niet vergeten, hij kreeg postuum een lifetime achievement award voor zijn ganse carrière.

Een volledig overzicht van alle winnaars vind je via www.grammy.com/nominees


Meer info via www.grammy.com

Grand Prix d'Angoulême 2010 voor Baru

Logo Stripfestival van AngoulêmeTijdens het jaarlijkse stripfestival van Angoulême wordt telkens de belangrijste stripprijs uitgereikt, nl. de Grand Prix. De jury, bestaande uit alle vorige winaars van deze Grote Prijs, verkozen dit jaar de Franse striptekenaar Hervé "Baru" Baruela (°1947). Hij volgt hiermee Blutch op als voorzitter van het volgende stripfestival.

Baru, foto via www.bdangouleme.comBaru is vooral bekend van zijn sociaal bewogen stripreeksen die zich afspelen in het 'gewone' arbeidersmilieu. In de 70er jaren debuteerde hij met zijn bekendste stripreeks Quéquette Blues.
De weinige strips van Baru die in het Nederlands vertaald werden, zijn trouwens terug te vinden via onze bibcatalogus.

Naast de Grand Prix werden er ook nog tal van andere stripprijzen uitgereikt, waarvan je hier een overzicht kan raadplegen.
(bron foto)

Meer info via www.bdangouleme.com

Lees- en gespreksavond ATD Vierde Wereld Kortrijk

Op woensdag 24 februari 2010 organiseert ATD Vierde Wereld Kortrijk een lees- en gespreksavond in de Kortrijkse Centrale Bibliotheek over het boek "Een wandeling met mevrouw Socratine" (uitg. Elikser) door Christine Béhain.

Met Marijke Decuypere gaan we in gesprek over wat ons treft in het boek en wat voor ons onduidelijk is. We gaan vooral in gesprek over haar engagement als permanente werkster bij de Internationale Beweging ATD Vierde Wereld. Zij was werkzaam in Guatemala, Frankrijk, Nederland en is nu werkzaam in België.

Inschrijving en info:

Steungroep ATD Vierde Wereld Kortrijk - Jacquetbosstraat 1, 8587 Spierre-Helkijn - tel.: 0477 13 28 50 of e-mail: isabelle.maes1@skynet.be
- www.atd-vierdewereld.be

Lees- en gespreksavond ATD Vierde Wereld Kortrijk - 24 februari 2010 - 20u - 22u (onthaal 19u45) - Centrale Bibliotheek Kortrijk, Leiestraat 30 - gratis