Antwerpse Provinciale Prijzen voor Letterkunde 2010

Onlangs werden de Provinciale Prijzen voor Letterkunde van de provincie Antwerpen toegekend aan Erik Vlaminck en Fernand Auwera.
De Prijs voor een Prozawerk gaat naar Erick Vlaminck (1954) voor zijn roman Suikerspin. Hij krijgt hiervoor 2500 EUR. Fernand Auwera (1928) mag op zijn beurt de oeuvreprijs, een geldsom van 5 000 EUR, in ontvangst nemen voor al zijn verhalenbundels en romans.
Erik Vlaminck is een gevestigde waarde in het Nederlandstalige literaire landschap. In Suikerspin stapt Vlaminck af van het overwegend autobiografische schrijven dat hij in zijn ‘roman fleuve' beoefende en voert de lezer mee naar de grotendeels onbekende maar fascinerende wereld van de Vlaamse kermis.
uit het juryrapport
Fernand Auwera schrijft vooral over kwetsbaarheid en tussendoor over de zin van het schrijverschap in een gemanipuleerde, gestroomlijnde maatschappij waar wij ‘dromen en verlangens uitbroeden als een kip een ei van kalk’. Voor Auwera betekent schrijven: als buitenstaander mee kijken, meevoelen met de wereld die vol willekeur staat te gebeuren. Schrijven als een vorm van handelen en zelfmedicatie.
uit het juryrapport

De officiële prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 28 mei tijdens de provinciale cultuurdag in Ranst.
In onze bibcatalogus vind je uiteraard exemplaren terug van Erik Vlamincks Suikerspin, alsook heel wat titels van Fernand Auwera!



Meer info via www.provant.be

0 reacties:

Een reactie posten