BNG Nieuwe Literatuurprijs 2011

De BNG Nieuwe Literatuurprijs 2010 werd gisteren uitgereikt aan Gustaaf Peek voor zijn roman Ik was Amerika. In de Amsterdamse stadsschouwburg mocht hij de geldprijs van 15000 EUR in ontvangst nemen, samen met een sculptuur van Theo van Eldik.

De BNG Nieuwe Literatuurprijs is een aanmoedigingsprijs voor Nederlandstalige auteurs, niet ouder dan veertig jaar, met een jong oeuvre (twee of meer literaire prozawerken) die toch nog niet zijn doorgebroken. De vier overige genomineerden waren Alex Boogers (De tijger en de kolibrie), Elke Geurts (Lastmens), Vlaming Joost Vandecasteele (Opnieuw en opnieuw en opnieuw) en Ernest van der Kwast, die eerder al op eigen aanvraag uit de nominatielijst werd geschrapt.
Winnaars van de vorige vijf edities zijn Esther Gerritsen (2005), Yves Petry (2006), Sanneke van Hassel (2007), Rachida Lamrabet (2008) en Carolina Trujillo (2009).
Gustaaf Peek heeft de lat hoog gelegd met een roman over vrijheid, vriendschap en schuld. Maar hij laat overtuigend zien hoe Dirk tot zijn keuze kwam om voor de Duitsers te vechten, en hij creëert een voor die tijd gedurfde vriendschap, waarmee hij ook rassendiscriminatie aanstipt.
"Ik was Amerika" is een rijk boek van een schrijver die steeds beter wordt. [...] De winnaar van de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2010 is een schrijver die afstand durft te nemen van zijn eigen leven. Een auteur van wie we nog heel erg veel gaan horen.
Uit het juryrapport


In "Ik was Amerika" volgen we Nederlander Dirk Winter die in de Tweede Wereldoorlog vecht voor de Duitsers. Hij belandt in een krijgsgevangenenkamp van de geallieerden in de Verenigde Staten, waar hij vriendschap sluit met de zwarte tractorrijder en arbeider Harris. Decennia later keert Dirk terug naar Amerika om Harris op te zoeken, in een poging zijn leven bevredigend af te sluiten.

0 reacties:

Een reactie posten