"Frans Woyzeck" in de Kortrijkse Schouwburg



Ludwig Büchner beslist om het toneelstuk "Woyzeck", geschreven door zijn overleden broer Georg Büchner, te publiceren. Georg heeft het stuk echter nooit kunnen afwerken en laat niet minder dan vier onvolledige versies na. Omdat hij toch enigszins uit de kosten moet komen, grijpt Ludwig naar de pen om zelf een definitieve versie van het toneelstuk te schrijven. Maar dit is buiten de personages van ‘Woyzeck’ gerekend: zij beseffen dat hun voortbestaan aan een zijden draadje hangt, naargelang de keuzes die Ludwig in zijn bewerking van het stuk zal maken.

"Frans Woyzeck" is de eerste en laatste productie in een reeks waarin de onlangs overleden Eric De Volder een toneelklassieker bij NTGent ensceneerde.

Bij de acteurs van NTGent bestaat immers een grote nieuwsgierigheid naar De Volders expressionistische stijl en spelgerichte aanpak. Omgekeerd leeft bij de regisseur/tekstschrijver van Toneelgroep Ceremonia het verlangen om via toneelklassiekers een nieuwe stap te zetten in zijn artistiek parcours. NTGent en Toneelgroep Ceremonia slaan voor het eerst de handen in elkaar. Componist Dominique Pauwels (bekend van o.a. LOD, Het Toneelhuis, Woestijnvis) schreef de nieuwe score voor deze Büchner-adaptatie.

Tekst: Georg Büchner, regie en vormgeving: Eric De Volder, spel: Hendrik Van Doorn, Frank Focketyn, Oscar Van Rompay, Marijke Pinoy, Ineke Nijssen, Leen Roels & Johan Knuts, productie: NTGent, coproductie: Toneelgroep Ceremonia.

M.m.v. Jeugd & Muziek Kortrijk.

Frans Woyzeck - NTGent & Toneelgroep Ceremonia - 10.02.11 - 20u15 - De Kortrijkse Schouwburg, Schouwburgplein 14 - €15 - info & tickets: UiT in Kortrijk: 056 23 98 55 - www.cultuurcentrumkortrijk.be

Meer info: www.dwama.be, www.cultuurcentrumkortrijk.be, www.ntgent.be, www.toneelgroepceremonia.be

0 reacties:

Een reactie posten