Norio Oga, vader van de Compact-Disc (CD), overleden

Norio Oga, voormalig topman van elektronicagigant Sony, overleed afgelopen zaterdag op 81-jarige leeftijd. Als een jonge, aspirerende operazanger, schreef Oga naar Sony om te klagen over de kwaliteit van hun taperecorders. Het bedrijf nam de man onmiddellijk in dienst als consultant op basis van zijn waardevolle inzichten op het gebied van muziek en technologie. Het was Oga's passie voor muziek die aan de basis lag van de doorontwikkeling van de Compact Disc (CD) als commerciële drager voor muziek.

In 1982 werd, na een intense samenwerking tussen Oga en de Sony ingenieurs, de CD op de Japanse markt gebracht. Op aandringen van Oga kreeg de CD een diameter van 12cm en werd de maximumcapaciteit van de CD op 75 minuten gebracht om luisteraars de gelegenheid te geven de 9e symfonie van Beethoven volledig te kunnen beluisteren, zonder onderbreking. Vijf jaar later oversteeg de verkoop van CD's die van elpees en kregen de skeptici van de nieuwe mediadrager ongelijk.

In 1970 werd Oga, op veertigjarige leeftijd, president van CBS Sony Records (nu Sony Music Entertainment). In 1982 werd hij president en in 1989 tenslotte CEO van Sony. In datzelfde jaar verwierf het bedrijf de Amerikaanse filmstudio's Columbia Pictures Entertainment and Guber-Peters Entertainment Company. In 1994 volgde hij Akio Morita op als voorzitter van het bedrijf. In 2003 trok Oga zicht terug en werd hij ere-voorzitter van Sony om zich nadien toe te leggen op zijn ambitie om grote orkesten te dirigeren.

0 reacties:

Een reactie posten