Wereldboekendag 2011: Op reis

Op 23 april 2011 is het in meer dan 100 landen Wereldboekendag. 23 april is de sterfdag van auteurs als William Shakespeare, Miguel de Cervantes en Garcilaso de la Vega. Reden genoeg voor UNESCO om die dag als Wereldboekendag uit te roepen.De traditie bestaat al langer: de Catalanen vieren op 23 april jaarlijks ook het feest van Sint-Joris: de mannen schenken aan de vrouwen een roos en de vrouwen schenken aan de mannen een boek. Op die dag worden er in Catalonië maar liefst 4.000.000 rozen geschonken en 400.000 boeken. Een traditie die, wat ons betreft, navolging verdient!


Het thema van Wereldboekendag 2011 is in Vlaanderen "reizen". Niet toevallig: “Het is een tocht voor geduldige reizigers, een boek”, schreef Alessandro Baricco in zijn boek De Barbaren. Dat geduld wordt tijdens het lezen beloond met adembenemende landschappen, verrassende reisgezellen en verrijkende inzichten.

Stilaan krijgt Wereldboekendag ook in Vlaanderen enige faam. Heel wat scholen, bibliotheken, verenigingen en organisaties zetten op 23 april mooie verhalen uit de wereldliteratuur in de kijker. Zo vieren zowat alle bibliotheken van Vlaams-Brabant Wereldboekendag met rozen en boeken. Daarnaast nodigen Cobra.be en Stichting Lezen iedereen uit voor een literaire middag in het station van Antwerpen Centraal.

Auteur Peter Verhelst schreef een tekst over alle boeken die samen de levens vormen" die je zult hebben geleefd". Over de wedstrijd die daaraan gekoppeld is, leest u hier meer.

Wereldboekendag is een project van Stichting Lezen. Stichting Lezen wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

(via: wereldboekendag.be)


Meer inf: wereldboekendag.be, www.stichtinglezen.be

0 reacties:

Een reactie posten